Ето кои са най-бюджетните квартали за покупка на жилище в столицата


Ето кои са най-бюджетните квартали за покупка на жилище в столицата
Снимка: iStock

52046

Имотният пазар в София е съвкупност от много квартали, като всеки от тях е малък и отделен пазар.

Развитието и разрастването на южните квартали продължава стремглаво нагоре и квартали като "Манастирски ливади" и "Витоша" вече не могат да се характеризират като бюджетни.

От друга страна метрото, което обхвана значителни части от "Младост", вече извади преди това леко отделения квартал от "златната среда" в София. Освен това като прибавим и разрастващия се Бизнес парк, цените станаха конкурентни с кварталите около Центъра и достигат 2000 евро за кв. метър, показват данни на сайта imoti.net.

Представяме ви обаче кварталите, които още се задържат около средния клас с възможност за ръст при подобряване на инфраструктурата.

"Дружба" – привлекателен за всички

Традиционно на "Дружба" се гледа като квартал, в миналото предназначен за работническата класа, с преобладаващи панелни блокове. С времето обаче започва да се възприема за бързоразвиващ се, а с построяването на някои огромни офис сгради като Capital Fort, той стана привлекателен бизнес район с достъп до метро.

Освен това "Дружба" е в близост до летището, до "Бизнес парк" и до логистичните паркове. Кварталът предлага и бърз достъп до "Цариградско шосе", което го прави удобен за работещите в бизнес зоните по булеварда. Столицата София отново е лидер по големи жилища ново строителство

Търсенето, както е в повечето софийски квартали, се фокусира върху ново строителство, но има и голям избор между сгради от тип ЕПК и панелни блокове. В съседство са и "Интер Експо Център", търговският център The Mall, няколко хипермаркета като Metro, Lidl, Jumbo, Praktiker и др. Езерото Дружба в квартала пък привлича в качеството си на природна забележителност.

Средната цена на кв. метър в "Дружба" е 1425 евро, показват данни на сайта imoti.net.

"Обеля" – северният квартал на София

"Обеля" е сравнително малък квартал, част от софийските северни квартали. Той е малко по-отдалечен от центъра спрямо съседните "Люлин" и "Надежда". Основните транспортни връзки са по булевардите "Ломско шосе" и "Панчо Владигеров" и улиците "Акад. Дмитрий Лихачов" и "Ефрем Чучков". В квартала има и спирка на метро. Ето как изглежда пазарът на недвижими имоти в големите градове

В покрайнините на "Обеля" са разположени много складови и производствени сгради. В квартала преобладават панелни блокове, но има и немалко свободни пространства, в които инвеститорите видяха възможност за строителство на нови сгради през последните 3-4 години.

Предлагането е по-плахо, сравнено с другите северни райони, а средните цени на кв. метър са около 1200 евро. Къде са най-евтините апартаменти в София?

"Люлин" – град в града

"Люлин" е най-големият квартал в столицата. Макар и по-отдалечен от центъра, той е сред най-търсените заради добрата си транспортна свързаност.

Според много експерти "Люлин" е квартал от т.нар. "спален тип", т.е. квартал, чиито обитатели работят и прекарват времето си другаде, а трафикът е голям. Кварталът е в близост и до Околовръстното шосе, което позволява на пътуващите извън града бързо да излизат от тежкия трафик. Какви жилища купуват по-младите и по-възрастните у нас?

Не случайно "Люлин" е наричан град в града. Там има всичко нужно на живущите, както за забавление, така и за ежедневните им институционални потребности. Там има много поликлиники, училища, детски градини, супермаркети, като не на последно място в близост се намира и Западен парк.

Строителството е предимно панелно, а през последните години свободните площи в микрорайоните бяха застроени с нови жилищни сгради. Имотите поевтиняват в два от най-желаните квартали на София

Цените, както в "Люлин 1", така и в "Люлин 9" са около 1400 евро на кв. метър.

"Надежда" за всички

"Надежда", но не тази на Джани Родари, а софийската. Столичната "Надежда" е сред емблематичните квартали на София, в които още могат да се намерят апартаменти на бюджетни цени, въпреки големите скокове напоследък. Кварталът е подходящ за работещи в тази част на столицата, като цените там се задържат ниски в продължение на няколко години сравнено с много квартали, но пък и са по-високи от тези в "Люлин". София: Търсят се все повече нови жилища, но са и по-скъпи

"Надежда" има достъп до 4 метростанции, а разписанията и схемата на наземния транспорт води до метрото. Кварталът предлага достъп и до Северен парк, а повечето малки зелени площи в са добре осветени. В района срещу ТЕЦ "София" в последните години се построи и голяма търговска зона.

В него, подобно на "Люлин", преобладават панелни блокове, но има и много къщи в някои части на квартала Цените варират между 1400 и 1600 евро на кв. метър.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА:

Кредитен консултант прогнозира: Имотите скоро ще спрат да поскъпват

Каква заплата трябва да вземаме, за да си купим жилище на кредит?

Най-желаните места за покупка на вила в покрайнините на София

Още от Имоти


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80911
  • GBP
    1
    2.28725
  • JPY
    100
    1.19659
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички