Ето как изглежда пазарът на недвижими имоти в големите градове


Ето как изглежда пазарът на недвижими имоти в големите градове
Снимка: iStock

27037

Пазарът на недвижими имоти у нас отчете спад в две поредни тримесечия в годишния темп на растеж, което показва охлаждане. Според данните на Агенцията по вписванията, реализираните имотни сделки през второто тримесечие нарастват с 4.3% на годишна база, докато ръстът в София е едва 0.26% спрямо същия период на 2021 г. Въпреки свиването на растежа обаче, броят на сделките с имоти е на пиково равнище, следователно търсенето на жилища продължава да е на рекордно високо ниво.

Не всички имоти обаче предизвикват еднакъв интерес към купувачите, като цената на едно жилище може да варира в зависимост от местоположението, степента на завършеност и състоянието. Кредитен консултант прогнозира: Имотите скоро ще спрат да поскъпват

Пазарът на недвижими имоти в София

Най-търсените жилища в София през второто тримесечие на тази годината са тристайните апартаменти, следвани с много малка разлика от двустайните жилища, сочи анализ на агенцията за недвижими имоти Arco Real Estate.

Според данните на агенцията, сделките за двустайни апартаменти са в широк диапазон от 87 000 до 165 000 евро, като цената отново зависи от местоположението, степента на завършеност, състоянието, включено паркомясто и др. Сделките с тристайни апартаменти също са в много широк диапазон на нива от 120 000 до 300 000 евро със същите определящи фактори. Столицата София отново е лидер по големи жилища ново строителство

Най-силно търсене се наблюдава в районите Малинова долина, Манастирски ливади, Бояна, Лозенец, Център, Овча купел. Традиционно има интерес и към не чак толкова атрактивните, но по-достъпни квартали като Левски, Сухата река, Надежда 1 и Надежда 2, Люлин 5, 6, 8 и 9.

Остава и интересът към търсене на къщи и парцели за строителство на къщи в покрайнините на София, като кварталите Драгалевци, Симеоново, Бояна, гр. Банкя, а също и селата Лозен, Панчарево, Бистрица и др. Цените на къщите започват от 200 000 и надхвърлят 1 000 000 евро, като зависи от района, в който се намира и състоянието. В някои малко по-отдалечени от столицата райони, има и по-евтини къщи, но те съответно са по-стари и нуждаещи се от основен ремонт. Според анализа районите, в които се намират не винаги са облагородени с всички удобства, които клиентите търсят. Цените на парцелите също варират в широки граници от 30 000 до 200 000 евро в районите около София, а в града са доста по-високи, като могат да достигнат до 800 000 – 1 000 000 евро.  Плащаме поне 1000 евро на кв. метър за жилище в София

Какви жилища се предлагат в София?

Апартаментите имат водещо място при предлагането, като основен дял вземат монолитните жилища в етап на строеж. В много райони на София тече строителство на нови сгради, а част от тях са и цели комплекси, които освен модерно и функционално жилище, предлагат и голям набор от услуги и облагородени зелени пространства около сградите. Данни на имотната агенция сочат, че най-активно е предлагането в Малинова долина – 1300-1800 евро/кв.м., Манастирски ливади-изток – 1200-1800 евро/кв.м., Кръстова вада – 1600-2200 евро/кв.м.

Все по-популярни стават проектите на луксозни апартаменти и модерни редови къщи в покрайнините на столицата или извън нея. Каква заплата трябва да вземаме, за да си купим жилище на кредит?

Пазарът на недвижими имоти в Пловдив

През второто тримесечие на 2022г. пазарът на имоти в Пловдив е доста динамичен и цените на жилищата там продължават да се растат. Търсенето надвишава предлагането на имоти. Голям е броят на издадените разрешителни за строеж през 2021 г., но едва при 60% от тях е започнало строителство, тъй като според източници има проблем с финансирането.

Най-търсени в Пловдив са двустайните апартаменти. Средните цени на жилищата са около 1000 евро/кв.м., а в центъра – над 1300 евро/кв.м. При новото строителство и сделките „на зелено“ цените са в много широк диапазон – от 650 до 1500 евро/кв.м. Предпочитани в града са кварталите Каменица, Кършияка, Смирненски и Западен. Жилищата поскъпнаха страшно много. Има ли имотен балон у нас? 

Най-активно остава предлагането в районите Христо Смирненски (900-1400 евро/кв.м.), Кършияка (950-1500 евро/кв.м.), Кючук Париж – 800-1000 евро/кв.м на шпакловка и замазка и 1100-1200 евро/кв.м. – завършени, Западен (850 – 1200 евро/кв.м.).

Все широко е търсенето на къщи близо до околностите на Пловдив, като се търсят имоти на 10 км от града на цена около 80 000 евро. Купувачите са предимно млади хора от IT сектора, които могат да работят дистанционно. Предпочитани са селата Труд, Белащица и др. Усвоени жилищни кредити през първото тримесечие на 2022 г. в Пловдив са с 36% повече спрямо същия период на 2021 г., а средният размер на кредита е скочил с 8%. Купувачите в Града под тепетата предпочитат завършени жилища с три и повече спални.

Спасяваме парите си от обезценяване с инвестиции във ваканционен имот

Според агенцията и през второто тримесечие от годината при пазара на ваканционни имоти продължава положителна тенденция все повече българи да инвестират парите си в имоти на морските ни курорти. Купувачите са предимно с лични средства или използват частично банково кредитиране. Основната цел е да се ползва като второ жилище, което да служи за почивка, а не толкова да бъде отдавано под наем. Идеята на купувачите е да спасят спестяванията си от инфлацията.

Едно от основните изисквания на клиентите е да няма такса обслужване, а предпочитаните райони са предимно по Южното Черноморие. Търсят се предимно студиа и двустайни апартаменти, за предпочитане напълно обзаведени, като на повечето места вече пресичат психологическата граница от 1000 евро/кв.м. Крайните цени на двустайните апартаменти варират между 35 000 и 65 000 евро, като могат да са и по-високи в зависимост от големината, местоположението и вида на имота. Заради руснаците: Морските курорти изпревариха Бургас по продажби на имоти

Според експертни данни поскъпването при ваканционните имоти за последната година е между 15 и 30% заради поскъпналите строителни материали, активното търсене на вида имоти и др. Цената на жилището се определя и от района, в който се намира, от местоположението му – по традиция имоти с гледка към морето или на първа линия са по-скъпи, посочват от агенцията за недвижими имоти.

Още от Имоти


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83027
  • GBP
    1
    2.27568
  • JPY
    100
    1.18127
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички