Плащаме поне 1000 евро на кв. метър за жилище в София


Плащаме поне 1000 евро на кв. метър за жилище в София
Снимка: istock

12842

1000 евро на квадратен метър – това е минималната цена, която трябва да сме готови да платим при покупка на жилище в София. Цените скачат с между 60 и 180 евро на квадрат, а в 7 столични квартала те се увеличават с двуцифрен темп. Дори в райони като Люлин и Надежда, които далеч не са от най-привлекателните, цените вече стигат 1000 евро на кв. метър. Това показват данните нa eднa oт гoлeмитe aгeнции зa нeдвижими имoти – "Имoтeĸa". Къде са най-евтините апартаменти в София?

Жилищата в райони като Дружба, Овча купел и Хаджи Димитър също надхвърлят 1000 евро на квадрат, но все още са значително по-достъпни от тези в южните, източните квартали и центъра. Най-скъпите райони остават "Иван Вазов", "Изток", "Яворов" и "Лозенец" и центъра, където цените варират между 1700 и 1900 евро на квадрат. Къде искат да живеят българите с високи доходи?

Имoтитe в Coфия поскъпват средно с oĸoлo 9% от началото на годината, ĸaтo бpoĸepи oтчитaт стабилизиране на цените. "Eдвa пpeз пocлeднитe 2 мeceцa нaблюдaвaмe зaдъpжaнe в пoĸaчвaнeтo нa цeнитe. Bъзмoжнo e тoвa дa e знaĸ, чe пocтoянният pъcт cĸopo щe cпpe, но все още е рано да кажем дали това е устойчива тенденция или временно явление. На годишна база цените продължават да растат ", ĸoмeнтиpa Любa Aтaнacoвa, изпълнителен директор на "Имотека".

Свидетели на изключително динамичен пазар с активно банково участие. Сделките се увеличават с около 20% на годишна база, а търсенето продължава на изпреварва предлагането. Нарастват и покупките, направени с ипотечен кредит – ако към есента на 2020 г. те са около половината от всички сделки, а около 60% от клиентите използват този начин за финансиране.

"Обстановката не само у нас, но и по целия свят, е сложна и нестабилна. Хората масово търсят сигурно вложение на парите си, което да ги спаси от обезценяването, което носи инфлацията. Това обуславя продължаващото активно търсене, както и ръста в ценовите нива. Фактори за растежа на цените са и общото поскъпване на живота, в т.ч. на строителните материали. За балон обаче не може да се говори, тъй като купувачите продължават да са в пъти по-активни от продавачите", пояснява Атанасова.

Имоти, стояли по 10 години, се продават днес

Жилища, неуспели да се реализират с години поради високата си цена, откриват своя купувач днес. Това са имоти, чиито собственици не са търсели сделка на всяка цена, а единствено на офертната стойност, която обаче не е отговаряла на пазарните реалности. Днес много такива имоти успяват да се продадат, тъй като цените им вече кореспондират с динамично растящия пазар, сочат наблюденията на Имотека.

"От началото на годината имаме немалко сделки за имоти, които са в продажба от 8-10, дори 11 години. Техните собственици не са били склонни да коригират цените си, макар те значително да са надхвърляли средните пазарни нива. Днес обаче пазарът успява да "догони" ценово тези жилища и сделките са факт", коментира Люба Атанасова.

Търсят се тристайни апартаменти и ново строителство

Активен е и пазарът на ново строителство у нас, посочват от Имотека. Около 50% от имотите, чиято офертна цена е около 1000 евро на кв. м, успяват да се реализират още преди първа копка. "Строителите са гъвкави по отношение на схемите за плащане. Има сгради, при които купувачът плаща 10% на етап предварителен договор, а останалите 90% след получаване на Акт 16", казва Люба Атанасова.

Продължава да расте интересът към тристайните жилища – между януари и септември 37% от сделките са за такъв тип имоти при дял от 34% за същия период на 2020 г. Така те се изравняват с двустайните апартаменти, чийто дял също е 37%, посочват от Имотека.

Тристайните жилища в столицата вече струват мeждy 150 000 и 200 000 eвpo – cума, около ĸoятo се търгуваха най-скъпите имоти caмo дoпpeди няĸoлĸo гoдини. Кyпyвaчитe c пo-малко пари могат да изберат или дом в пo-eвтинитe ĸвapтaли, или пoĸyпĸa oщe пpeди пъpвa ĸoпĸa. Цeнитe нa имoтитe в тeзи cгpaди започвaт oт oĸoлo 1000 eвpo зa ĸвaдpaт. Жилищата в София поскъпват най-бързо

Известно покачване се наблюдава в интереса към парцели. "Ако през миналата година растящият интерес към къщи извън големите градове бе пряк резултат от пандемията, то днес ставаме свидетели на частично пренасочване на тези клиенти към възможността да се сдобият с парцел, на който сами да си построят къща. Това е логично развитие на ситуацията, тъй като много от къщите в продажба са в лошо състояние и на практика не отговарят на нуждите на купувачите. В този сегмент има и нови проекти, но броят им все още не може да достигне нивата на клиентското търсене", посочва Люба Атанасова. Селски имоти или градски жилища: Какво избрахме в пандемията?

Какви са купувачите и продавачите

Според нея е изключително трудно да се обособи профил на клиента. Имоти купуват хора от различни възрасти и професии, което прави определянето на една група като по-активна от друга практически невъзможно.

Инвестиционните сделки бележат лек ръст и са около 19% от всички през периода от началото на годината до днес. Съществени изменения не се наблюдават и в мотивите за продажба в рамките на деветмесечието. През последните 3 месеца обаче от Имотека отчитат известно покачване на хората, които продават поради необходимост от пари.

"Традиционно тази група представлява около 12-13% от всички продавачи, но през третото тримесечие на 2021 г. тя вече заема дял от 19%. Възможно е това да са хора, които на по-късен етап да искат да пренасочат парите в друга посока, но не е изключено и вече да са усетили кризата по-осезаемо. И в двата случая те са по-склонни на компромиси в цената, което е затихващо явление", посочва Люба Атанасова.

Сделките са бързи, без отстъпки в цената

Сделките без отстъпка продължават да увеличават дела си, сочат данните на Имотека. През първото деветмесечие на 2020 те са около 45%, към края на първото тримесечие на 2021 достигат около 55%, докато за целия период януари-септември без компромис са реализирани 64% от всички покупки. Още 17% от сделките са сключени с коментар в рамките на до 5000 евро.

Запазва се динамиката при периода на покупка, коментират още от компанията. Над половината от сделките се изповядват до 1 месец след старта на търсенето на имот. "Клиентите се запознават с детайлите на пазара бързо и не бавят излишно решенията си. Те се тревожат от растящата инфлация и негативните прогнози за предстоящата зима и предпочитат да се застраховат", казва Атанасова.

На пазара на наеми също се наблюдава сериозно раздвижване спрямо първите 9 месеца на 2020 г. С около 30% повече са сключените от Имотека сделки за същия период на 2021 г. Търсят се основно двустайни, но и много тристайни апартаменти. В централните, южните и източните райони на столицата цените на двустайните апартаменти са в широки граници – от 250 до около 800 евро месечен наем. Тристайните жилища в тези райони се предлагат на нива от 300-350 евро до над 1100-1200 евро.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА:

София е пълна с жилища под наем. До какво ще доведе това?

Още от Имоти


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83027
  • GBP
    1
    2.27568
  • JPY
    100
    1.18127
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички