София е пълна с жилища под наем. До какво ще доведе това?


София е пълна с жилища под наем. До какво ще доведе това?
Снимка: БГНЕС

12140

През последните 3 години купувачите на имоти в София, реализиращи покупка с цел инвестиция, са около 25-30%. Този значителен процент доведе до пренасищане на пазара на наеми в определени райони и сегменти. Най-ярък пример е Студентски град, където само за последните 2 месеца има над 200 обяви на свободни едностайни жилища. Подобни индикации има и за тристайните почти навсякъде в столицата, показва анализ на агенцията за недвижими имоти Antre.

Как се стигна дотук и какви последствия и възможности открива това?

Максимата, че "когато дадена инвестиция стане атрактивна за всички, прозорливите инвеститори излизат от нея, тъй като доходността ще намалява дългосрочно", е актуална за собствениците на близо 200-та свободни жилищата в Студентски град, чиито брой нараства и този месец с приключването на сесиите. Доколкото лятото е нещо временно, то за още много купувачи жилище в Студентски град си остава добра инвестиция.

Така дългосрочно предлагането на жилища под наем ще надвиши търсенето още повече, което ще доведе до по-голяма конкуренция и съответно редуциране на цените, а с тях и доходността. Тази тенденция с времето ще намали търсенето на инвестиционни имоти в Студентски град, което от своя страна ще позволи на купувачите за лично ползване да закупят по-изгодно жилище.

Пазарът на тристайни апартаменти остава динамичен, но бавното отдаване е знак за намаляване на интереса от страна на наемателите. Причината тук е наемната цена на повечето жилища, която често надминава месечната вноска по ипотека. Това накара много от хората със стабилни доходи и добър стандарт на живот да закупят собствени жилища.

Според Александър Гергов, управляващ партньор в агенция Antre, ножицата ще се отвори до 12-20 месеца, когато много от хората купили основно на зелено, ще имат нови жилища и съответно ще освободят голяма част от наемните такива. При такова стечение на обстоятелствата, заради пренаситеността, наемните цени на тристайни апартаменти от среден клас може да спаднат с над 30%.

От друга страна в случай, че строителния ръст продължи със същите темпове през следващите години, това би могло да доведе и до редуциране на продажните цени с 4-5%, поради липсата на инвестиционен интерес и в този сегмент.

Ето защо покупката най-вече с инвестиционна цел е много важно да бъде дискутирана с брокери, които имат опит не само в продажбите, но и в наемите, тъй като и двата пазара касаят инвеститора. В този ред на мисли осведомеността и вземането под внимание на максимален брой влияещи фактори и тенденции е от изключително значение за добрата и доходоносна инвестиция.

Още от Имоти


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83147
  • GBP
    1
    2.2841
  • JPY
    100
    1.18665
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички