Пандемията свали драстично наемите


Пандемията свали драстично наемите
Снимка: Actualno.com

4858

Пандемията свали с поне 20% наемите на жилищата в столицата, показва информация от имотните агенции. Основната причина е силно намаленото търсене на квартири, пише вестник Монитор.

"Заради пандемията сривът на пазара на наемите продължава. Те паднаха с около 20%. Все повече апартаменти се опразват, казва Наско Атанасов, собственик на агенция за недвижими имоти "Виктория инвест". "В София тази тенденция най-отчетливо се наблюдава в "Люлин" и "Обеля". Много от хората, които бяха съкратени или могат да работят онлайн, заминаха по родните си места. Това е основната причина за срива.

Друго характерно за пазара на наемите в момента е изтеглянето на оферти. Основно това се прави от собствениците на добре обзаведени жилища. Те се опасяват, че в момента могат да попаднат на квартиранти, които ще нанесат повече щети на апартамента, отколкото притежателят ще спечели от взетите наеми", пояснява брокерът.

Според Константин Пандов от "ЕППИ", търсенето на квартири е паднало основно заради пандемията, накарала много хора да заминат по родните си места, защото ще им е по-евтино да работят от къщи от там. Наемите са паднали с поне 15%, смята той. По думите му, все още има търсене, но за разлика от преди има свободни квартири.

"Прави впечатление и стремежът на наемателите да търсят по-големи жилища. Част от наемателите предпочетоха да се нанесат в по-просторна квартира. Причината е, че при работа онлайн е добре всеки да работи в отделна стая и децата спокойно да учат. Обикновено подобно преместване се прави от хора с по-високи възможности. От друга страна обаче това може да се случи и при тези с по-малко пари – те отиват в по-малко престижен квартал, защото там могат да наемат имот с по-голяма площ", обяснява Пандов.

"Пандемията накара много хора от провинцията, изкарващи хляба си в големите градове, да се приберат по родните си места. Достатъчно е да видим колко затворени заведения и магазини има и техните служители нямат възможност да си плащат наемите на квартирите", обясни състоянието на наемния пазара Тихомир Цаков от "Аристо". Той смята, че спрямо преди началото на кризата с коронавируса наемите на жилищата в София са паднали в рамките на 20-30%.

"Да не забравяме и сривът на интереса към жилища за краткосрочно наемане през специализираните портали (Booking, Airbnb), породен заради липса на туристи в градовете. Търсенето е сериозно намаляло в рамките на 30-40% и това е проблем за пазара. Трудно е епизодичният интерес на отделни хора, искащи усамотение, да наемат къща извън градовете да може да спаси положението. Отделно се наблюдава и леко намаление на предлагането заради спада на наемите", поясни брокерът. Нощувките в София поевтиняха драстично

В центъра на София в момента се предлагат около 900 оферти двустайни апартаменти с площ до 90 квадрата, като средният наем е 400 евро. За над 1000 евро офертите са само няколко, като максималната от 1700 евро е луксозно обзаведено жилище с площ от 70 кв. м.

В сегмента на просторните жилища – 4-стайни и многостайни за центъра на София предложенията в сайта imot.bg са само около 200, средното ниво на искания наем е 980 евро. Най-високата обява е за астрономическите 4000 евро за лукс мезонет от 350 кв. м.

Още от Имоти


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.79566
  • GBP
    1
    2.28685
  • JPY
    100
    1.20351
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички