Голям ръст в продажбите на имоти


Голям ръст в продажбите на имоти
Снимка: iStock

14311

Сделките с имоти в София нараснаха с 20% през второто тримесечие на годината спрямо първото, въпреки действащите мерки срещу разпространението на Covid-19, показват данни на Агенцията по вписвания. От април до юни са вписани 6352 продажби на имоти в София, при 5285 за първото тримесечие, пише в. "Труд".

За увеличението допринася фактът, че продажбите "на зелено" се регистрират в Агенцията по вписвания при окончателно завършване на сградата и прехвърляне на собствеността на апартамента. Затова част от сключените по-рано сделки са вписани през второто тримесечие. Въпреки това обаче, ръстът на продажбите от 20% показва, че пазарът на имоти в София се е възстановил много бързо след като в средата на март много хора си остана по домовете заради Covid-19.

Общо за страната през второто тримесечие са регистрирани 37 903 продажби на имоти. Това е с 0,55% повече от първото тримесечие, когато са вписани 37 697 сделки. Но има голяма разлика по отношение на движението на пазара на имоти в различните градове на страната. В 18 града покупките на жилища са нараснали с над 20% спрямо предходното тримесечие. Това показва, че в тези населени места купувачите са много активни.

На първо място по ръст на продажбите е Пирдоп. Регистрираните там сделки с апартаменти и къщи са 128 за тримесечието, което е увеличение с над 70%. На второ място в класацията е Брезник с 53,6% ръст и 63 регистрирани сделки. Топ пет се допълва от три града с много близък резултат - Троян (47,5% ръст и 270 сделки), Своге (45,3% ръст и 125 регистрирани продажби) и Етрополе (45,2% ръст и 61 сделки).

В службите по вписванията в още пет града ръстът на регистрираните продажби на имоти е с над 30%. Това са Самоков (+39,3%), Ботевград (+36%), Трявна (+34,3%), Дряново (+34,2%) и Мездра (+33,6%). До голяма степен това се дължи на нарасналия интерес към къщи на село, заради желанието на хората да се отдалечат от големите градове. Например редица софиянци купуват къщи в Троянския Балкан, където има чист въздух и красива природа. Но освен в редица малки населени места и в София, сериозен ръст на регистрираните продажби има и в други големи градове на страната.

Във Варна регистрираните продажби на имоти през второто тримесечие на годината са 2709, което е с над 6% повече спрямо първото тримесечие, когато са вписани 2555 сделки. В Пловдив ръстът на сделките е с над 10% като през тримесечието са вписани 2988 продажби. Оказва се, че сериозен ръст на сделките има и в трите града, в които пазарът на имоти е най-активен.

4 града с над 1000 продадени жилища

Най-много сделки с имоти има в София. Но и в други градове на страната пазарът на имоти е много активен. В 4 града са регистрирани над 1000 сделки за второто тримесечие, показват данните на Агенцията по вписвания. Това са София, Пловдив, Варна и Бургас. Но има служби по вписванията в още 14 града, в които сделките са над 400 в рамките на 3 месеца. Това показва, че купувачите не са концентрирани само в най-големите градове. Цените на имотите в София ще се задържат 1-2 години

Тази година нова тенденция на пазара е търсенето на селски къщи. Като много хора избират селски имоти, които са сред хубава природа, но са близо до по-голям град, за да може да се възползват и от удобствата, които той предлага. Търсят се предимно готови къщи, които не се нуждаят от сериозен ремонт.

В София са сключени близо 17% от всички сделки с имоти през второто тримесечие на годината. Регистрираните покупки на имоти в столицата в рамките на 3 месеца са 6352, което е над два пъти повече отколкото в Пловдив, който е на второ място с 2988 продажби. Варна е третият най-активен пазар на имоти с 2709 сделки, а Бургас е на четвърто място с 1134 продажби. Сред градовете с активни пазари на имотите попадат и Русе, Стара Загора, Велико Търново, Добрич, Казанлък, Пазарджик и Ямбол.

Още от Имоти


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.79566
  • GBP
    1
    2.28685
  • JPY
    100
    1.20351
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички