Цени на жилищата: Идва ли чаканият спад и време ли е за покупка?


Цени на жилищата: Идва ли чаканият спад и време ли е за покупка?
Снимка: iStock

14097

Пазарът на жилища у нас се успокоява – сделките постепенно намаляват, а цените вече са преминали своя пик и в момента са в застой, но засега няма никакви признаци, че ще спадат. Цените на жилищата достигнаха своя връх. Пътят вече е само надолу

Никой не знае и не може да каже с колко ще паднат цените на имотите, защото има твърде много неизвестни. Дори и да се понижат, ще се случи плавно – в момента търсенето все още е малко по-голямо от предлагането, обясни Гергана Тенекеджиева, изпълнителен директор на АДРЕС Недвижими имоти, която представи годишния анализ на компанията за пазара на жилища у нас. Задава се охлаждане на жилищния пазар. С колко ще паднат цените?

Инфлацията е основният двигател за цените на жилищата у нас. За последната година жилищните имоти във Варна са поскъпнали с близо 32%, в София – с 25%, а в Пловдив и Бургас – с по над 17%. Това е най-големият скок в цените за последното десетилетие. Жилищата поскъпнаха страшно много. Има ли имотен балон у нас?

Купувачи и продавачи

Жилищният пазар остава активен – купувачите мислят бързо и се решават на сделка само за около месец, но след повече огледи. Вече търсят по-интересни имоти и имат все по-големи изисквания. Идеалното жилище обаче не съществува и винаги е нужен някакъв компромис – дали с цената, с локацията, или с инфраструктурата е въпрос на личен избор. Купуването на жилища на пауза: Кой ще купува догодина?

Ако досега повечето купувачи са приемали покупката на имот като стъпка веднъж в живота, то вече са много по-гъвкави и търсят жилище за следващите 10 години. Купувачите са 3 вида: такива, които търсят имот за живеене, такива, които искат да сменят своето жилище и такива, които купуват с цел инвестиция.

В момента продавачите са основно два вида: хора, на които им трябват пари и такива, които искат да се възползват от високите цени и да реализират максимална печалба. Около 30% от хората, продали имота си през годината и особено през последното тримесечие, са се възползвали от високите цени и са побързали да сключат сделка, показват данните на АДРЕС. Как да продадете жилището си за повече пари?

Сега ли е момента за апартамента?

За да си купим жилище на кредит, е нужно да имаме солидни спестявания, покриващи поне 20% от цената му, както и други разходи. Ако например имотът струва 150 000 – 200 000 евро, трябва да разполагаме с минимум 30 000 – 40 000 евро.

Експертите съветват да не отлагаме покупката, ако имаме достатъчно заделени средства. Хората, които си търсят имот за живеене, особено ако ще го плащат с ипотечен кредит, трябва да действат сега, докато лихвите по кредитите все още са ниски. Някои банки предлагат и фиксиране на лихвата за период от 3 до 5 години. Онези, които имат спестявания и искат да ги запазят, като инвестират в имот, също не трябва да чакат, съветва Гергана Тенекеджиева. Каква заплата трябва да вземаме, за да си купим жилище на кредит?

Хора без спестявания и с по-ниски доходи, които трудно посрещат ежедневните си разходи, по-добре да не рискуват с покупка на жилище.

Най-търсени остават двустайните жилища – такива са 40% от сделките през миналата година. Много от тях са купени за инвестиция, но не с идеята за печалба, а за да спасят спестяванията ни от инфлацията. Хората искат да купят каквото могат с парите, които са заделили. А тези спестявания най-често стигат за двустайно жилище, посочва Тенекеджиева. На второ място се нареждат тристайните жилища – с 31% от покупко-продажбите. Какви жилища купуват по-младите и по-възрастните у нас?

Имотните сделки най-често се сключват без отстъпка в цената, а ако има такава, тя рядко е над 5000 евро. Повечето сделки се плащат с пари в брой – такива са 45% от всички покупко-продажби през изминалата година. Всяко второ жилище у нас се плаща с готови пари

ОЩЕ ПО ТЕМАТА:

Експерт: Идва краят на високите цени на жилищата у нас

Страните с най-голям риск от спад на цените на жилищата. Къде е България?

Още от Имоти


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80911
  • GBP
    1
    2.28725
  • JPY
    100
    1.19659
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички