Над 50% от сделките за жилище се плащат с готови пари


Над 50% от сделките за жилище се плащат с готови пари
Снимка: Actualno.com

29027

Всяка втора сделка с жилище в големите градове и най-вече в София се плаща изцяло с готови пари, показват наблюденията на имотните брокери. В Пловдив това важи за повече от половината покупки, а във Варна делът е още по-висок и 63% от сделките са реализирани без външно финансиране, пише "Сега". Кредитен консултант прогнозира: Имотите скоро ще спрат да поскъпват

По думите на Люба Атанасова от "Имотека" около 60% от покупко-продажбите на жилища в големите градове през 2021 г. са станали чрез кредити, а останалите – с готови пари на купувачите. Какво се случва с пазара и цените на жилищата у нас?

Други брокери признават, че някои клиенти с пари, натрупани в чекмеджета, предлагат на продавачите да им платят цялата сума на ръка. Такъв е случаят с купувач за къща, обявена за продажба на цена над половин милион евро, в един от модерните столични квартали в полите на Витоша. Той заявил на брокера, докато пътували за огледа, че нужните пари са в жабката и може да плати веднага. Въпросът е, че всички продавачи избягват такива клиенти, тъй като след това няма да могат да докажат произхода на парите от сделката, която в такива случаи трябва да се изповяда на нереално ниска цена. Все пак има и собственици на имоти, които искат част от цената да им се плати на ръка. За скъпите къщи край София например, 100 000 евро в торба или куфарче. Жилищата поскъпнаха страшно много. Има ли имотен балон у нас?

Според Даниела Грозева от "Веда корект" причината все още да има хора, които да предпочитат да правят сделки с големи суми пари в торби, е ниската информираност за правилата и незаинтересоваността към рисковете от плащане на ръка, дори на част от цената. Тя споделя случай, при който държавата запорирала активите на фалирала строителна фирма, подписвала договорите за продажба по данъчна оценка, като останалите пари купувачите ги давали в брой.

"За това и данъчните са поискали от новодомците да доплатят жилищата до реалната цена (изчислена по експертни оценки), защото не са могли да докажат колко са дали на ръка на фалиралия предприемач", обяснява тя. Става дума за т. нар. "Павлов иск", свързан с чл. 135 от ЗЗД. Продажбата на данъчна оценка още е любим трик на някои продавачи на имоти, които целят да укрият приходи и да избегнат плащането на данъци.

Именно подобни случаи закотвят страната ни на дъното по прозрачност на имотния пазар в Европа. Той е определен като полупрозрачен в индекс на консултантската компания JLL за 2022 г. България заема 41-о място сред 94 страни с оценка от 2,89 пункта по петобалната система. Колкото е по-ниска оценката, толкова по-прозрачен е пазарът на имоти, и обратното. По-непрозрачни от българския пазар в Европа са само тези в Хърватия, Словения и Сърбия, които са съответно на 43-о, 50-о и 53-о място. Малта също е по-назад в класацията, с 62-о място. Великобритания е най-прозрачният имотен пазар в света с оценка от 1,25 пункта. В топ 10 попадат и САЩ, Франция, Австралия, Канада, Нидерландия, Ирландия, Швеция, Германия и Нова Зеландия. Скъпите и некачествени жилища у нас отказват хората да купуват

По думите на Тихомир Цаков от "Аристо" изсветляването у нас не може да стане с магическа пръчка. "Липсва ни зрелост на пазара и за прозрачността трябва да помагат всички – и продавачи, и купувачи. Готовността да се плащат данъците опира до манталитета ни. По-младите по-активно декларират реалните цени на сделките. За това и доста време ще мине, докато се промени мисленето. Държавата от своя страна трябва да прецизира статистиката на пазара, което ще помогне за изсветляването. Колкото повече и детайлна информация има, толкова повече хората ще се съобразяват с нея, а купувачи и продавачи ще се ориентират за реалните пазарни стойности", посочи брокерът. Какви жилища купуват по-младите и по-възрастните у нас?

Според Наско Атанасов от "Виктория инвест" над 90% от сделките се плащат по банков път и на реални цени. "В останалите случаи става дума за селски имоти или покупко-продажби между близки и роднини в малките населени места. Причината да сме назад в прозрачността, може би се дължи и на липсата на правила за рекламирането на имоти и затова сайтовете са пълни с фалшиви обяви. Това може да се регламентира само със закон, на добра воля няма да стане. Национално сдружение "Недвижими имоти" вкара проектозакон в последния парламент по темата и цели пълна регламентация на дейността на посредническите агенции. Предлага се рекламирането на имота в интернет да става с изричното съгласие на собствениците. Така ще се намали драстично и броя на фалшивите обяви", поясни специалистът. Каква заплата трябва да вземаме, за да си купим жилище на кредит?

На другия полюс е пък Изабела Клисарска от "Явлена", според която в последните години бизнесът с недвижими имоти у нас е станал много прозрачен и повечето сделки се реализират на реално договорените стойности. Според нея изповядването на данъчна оценка вече е отживелица.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА:

Столицата София отново е лидер по големи жилища ново строителство

Войната не спря българите да купуват жилища

София: Търсят се все повече нови жилища, но са и по-скъпи

Плащаме поне 1000 евро на кв. метър за жилище в София

Наемите в София отново растат, какви жилища се търсят

Още от Имоти


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.79566
  • GBP
    1
    2.28685
  • JPY
    100
    1.20351
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички