Скъпите и некачествени жилища у нас отказват хората да купуват


Скъпите и некачествени жилища у нас отказват хората да купуват
Снимка: iStock

21951

Отлив на купувачите наблюдават брокерите на недвижими имоти заради много високите цени на жилищата и офертите за некачествени апартаменти през последните месеци, пише "Сега". Жилищата поскъпнаха страшно много. Има ли имотен балон у нас?

По думите на Наско Атанасов от Victoria Invest, със сигурност има спад в сделките с жилища. "Причината е разминаването между желанието на купувачите и предлаганото от продавачите, което е или некачествено, или с много висока цена. Най-често това се случва при старите жилища. Дори част от панелките достигнаха нивото на офертите за новото строителство. Много са надути цените на този тип жилища в комплексите "Младост" и "Левски" - В и Г", посочва брокерът. Имотите в София продължават да поскъпват, ето кои са най-желаните квартали

Според него хората най-често се чудят дали да купят със спестяванията си. Причината – те търсят нещо по-качествено и на по-изгодна цена, за да ги вложат, но в момента предлагането на хубави имоти е значително свито и затова сделките намаляват. "От друга страна голяма част от строителите на нови жилищни сгради спряха да продават, за да пласират имотите на по-късен етап на завършване – Акт 14 или най-вече след получаване на разрешение за ползване (Акт 16) и на по-високи цени", обяснява специалистът.

Обикновено това е практика на фирми, които нямат нужда от бързи пари за довършване на обектите си. По думите на Атанасов така голяма част от имотите бяха изтеглени от пазара и вече по-трудно може да се купи ново жилище на първичния пазар.

Председателят на Националното сдружение на строителните предприемачи Георги Шопов посочва, че предлагането намалява, тъй като заради инфлацията и неяснотите около себестойността много строежи изобщо не се започват. "От друга страна много колеги изчакват и продават по-скъпо след Акт 16, тъй като не знаят колко ще им бъдат разходите. Така дефицитът се увеличава и се забавя излизането на пазара на проектираните жилища поне с 3 години. Две се строи, след това половин година е въвеждането в експлоатация. За сделка трябват 3 месеца. Всичко това е заради голямата административна тежест и неизпълнените от чиновниците разписани от законите и наредбите срокове", обяснява Шопов. Ето как изглежда пазарът на недвижими имоти в големите градове

Според Люба Атанасова, изпълнителен директор на "Имотека", от началото на годината има лек спад на търсенето, в рамките на нормалното. "През юни обаче се видя значително намаляване на броя на купувачите – с 37% спрямо същия месец миналата година. Става дума само за конкретните месеци, затова не бих казала, че е критично. През юни тази година обаче се появиха повече оферти за жилища ново строителство. На другия полюс е спадът на предлагането на стари имоти, особено в центъра на София. Ще трябва да изчакаме до края на лятото, за да видим дали това намаляване на купувачите е трайна тенденция. Сред причините за оттеглянето от пазара е очакваното нарастване на лихвите по ипотеките, за което се говори непрекъснато, другата е високите цени. Има леко намаляване на сделките на клиенти с кредити, предимно за ново строителство, като причините са чисто психологически", смята Атанасова. Каква заплата трябва да вземаме, за да си купим жилище на кредит?

По думите ѝ хората имат се опасяват дали започнатите сгради ще бъдат завършени и вече проявяват по-голяма предпазливост. Затова се очаква намаляване на спекулативните сделки.

Какви са очакванията за имотния пазар у нас?

Голяма част от брокерите са категорични, че прогнозираното нарастване на лихвите по заемите ще охлади търсенето. Според Люба Атанасова след поскъпването на жилищните кредити отначало ще има застой на цените. "Всичко зависи от това кога и до какви нива ще се вдигнат лихвите. От значение ще бъде и каква ще е инфлацията", обяснява тя. По думите ѝ се очаква влошаване състоянието на икономиката ни, прогнозирано от експерти за идващата зима, като ще има негативно влияние върху имотния пазар. Бум на кредитите за покупка на жилище в пандемията 

Според Наско Атанасов в близките месеци нещата ще зависят от поведението на банките и лихвените им нива. "Голям е броят на сделките, финансирани с ипотечни кредити", припомня той. Банките свалят все повече оценките на имотите

По думите на предприемача Георги Шопов поскъпването по ипотеките няма да се отрази силно на пазара, защото за хората проблем е главницата, а не лихвата по заема. "Увеличат ли ти лихвата на нормален кредит с 2%, плащаш с 32 лв. повече на месец. Най-големият проблем си остава, че доходите не се покачват съобразно инфлацията. Хората искат да купуват апартаменти, но нямат пари. Жилищата стават недостъпни за гражданите и те губят възможността да ги изплатят за 25 години. Сега ще трябва да чакаме поне 1-2 години, докато доходите настигнат инфлацията, за да се нормализира пазарът", прогнозира Шопов.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА:

Гараж за 60 000 евро: Какво се случва с цените на имотите у нас?

Войната не спря българите да купуват жилища

Какви жилища купуват по-младите и по-възрастните у нас?

Още от Имоти


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82447
  • GBP
    1
    2.28285
  • JPY
    100
    1.17284
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички