Какви са тенденциите на жилищния пазар у нас за 2023 година и какви бяха тази година?


Какви са тенденциите на жилищния пазар у нас за 2023 година и какви бяха тази година?
Снимка: istock

16276

По-малко купувачи и по-дълго време за вземане на решение преди покупка. Тези тенденции ще доминират пазара на жилища през следващата година, прогнозира "Адрес Недвижими имоти". Активността ще е променлива, като често ще се редуват ръстове и спадове. Много вероятно е купувачите да станат по-малко от продавачите, което ще намали броя на сделките.

"Пазарът на недвижими имоти ще зависи силно от инфлацията, пазара на труда, битовите сметки, състоянието на малкия и средния бизнес и политическата стабилност. Активни през 2023 г. ще бъдат хората, търсещи жилище за собствено ползване, както и тези с по-големи спестявания. Собствениците на имоти в непредпочитаните райони и в неподдържани сгради първи ще усетят, че трябва да свалят цените си", посочва Гергана Тенекеджиева, изпълнителен директор на Адрес. Кои са най-евтините квартали в София?

Според нея ценовите нива догодина ще зависят от броя на сделките. А той пък ще зависи от това доколко се срещат очакванията на двете страни. Затова е добре продавачите да се вслушват в купувачите и когато им бъде поискана отстъпка, да преценят внимателно. Цените на жилищата достигнаха своя връх. Пътят вече е само надолу

"От няколко месеца има забавяне на темповете във вземането на решение за покупка и тази тенденция ще е валидна през цялата 2023 г. Купувачите сравняват повече оферти преди сделка, затова продавачите трябва да са конкурентни. През 2023 г. тенденцията ще стане по-устойчива", заяви Тенекеджиева.

По думите ѝ купувачите са започнали да отстъпват тогава, когато се е заговорило за вдигане на лихвените проценти. "Тогава се отдръпнаха хората с много малко спестявания или тези, които са с предварително одобрение от банките и виждат, че месечната им вноска по кредита ще бъде на ръба на техния бюджет", обясни Тенекеджиева в ефира на Bloomberg TV Bulgaria. Страните с най-голям риск от спад на цените на жилищата. Къде е България?

Тенекеджиева съветва хората с трайни затруднения в плащането на кредита си да продадат имота, за да покрият кредита си или част от него. Те биха могли да купят по-малко жилище с намалената вноска или да излязат под наем. А в случай, че нямат реален план как да се справят със заема си след 6 месеца, то бавенето на това решение води само до повече загуби.

"На пазара на наеми засега съществува разбирането, че нивата ще нарастват успоредно с инфлацията, подобно на стоките и услугите. Това обаче не е икономически логично, освен ако собствениците не отдават имота си на подпазарни нива. Доходът от наем не трябва да се очаква, че ще се индексира с темпа на инфлацията на стоките и услугите. Наемите се основават на търсенето и не са трудов доход във време на ниска безработица", обяснява изпълнителният директор. Наемите в София тръгнаха нагоре. Какви имоти се търсят и какви се предлагат?

В ефира на Bloomberg TV Bulgaria Тенекеджиева коментира, че тази година са се наблюдавали най-големите ръстове в цените на имотите през последните години. София е отбелязала дори по-голям от 15% ръст в цените. Главната причина за високите цени е инфлацията. "Тя беше причината за повишаване на търсенето сред купувачите със спестявания, но от друга страна, продавачите се отдръпнаха, защото си казаха "аз сега ще продам, но инфлацията ще изяде средствата, които съм придобил". Затова имаше драстично повече купувачи от продавачи. В последните месеци положението се балансира и на пазара вече има достатъчно добри оферти", обясни тя. Всяко второ жилище у нас се плаща с готови пари

По думите ѝ миналото тримесечие е имало спад на сделките в София, след като е спаднал и броят на купувачите. Забавянето на темпа на покупките забавя темпа на сделките, което би рефлектирало върху цените, но развитието на тези процеси ще се види през следващите месеци. Задава се охлаждане на жилищния пазар. С колко ще паднат цените?

"Не можем да генерализираме и да кажем, че ще има спад на цените от 10% през 2023 г. Някои от имотите най-вероятно няма да имат спад, при други може да се случи и ръст на цените, но ще има квартали и имоти, при които ще има спад", подчерта Тенекеджиева.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА:

София е сред градовете с най-бърз ръст на цените на имотите

Първи спад на сделките с имоти у нас от пандемията насам

Експерти: Вдигането на лихвите ще намали търсенето на жилища в България

Забавя се търсенето на висок клас имоти у нас, какви жилища търсим?

Кредитен консултант прогнозира: Имотите скоро ще спрат да поскъпват

Още от Имоти


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83147
  • GBP
    1
    2.2841
  • JPY
    100
    1.18665
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички