София в топ 15 на градовете по най-бърз ръст на цените на жилищата


София в топ 15 на градовете по най-бърз ръст на цените на жилищата
Снимка: iStock

5479

София е на 15-о място сред 150 града в света по най-бърз ръст на цените на жилищата за третото тримесечие, показва индекс на консултантската компания Knight Frank. Компанията уточнява, че данните са от второто тримесечие на 2022 г. Предстои НСИ да публикува индекса си за цените на жилищата през третото тримесечие в края на месеца. С ръст от 17,3% на цените София попада в челните места на индекса след Прага и преди Финикс, Хайфа и Бристол. Имотите в София продължават да поскъпват, ето кои са най-желаните квартали

В класацията на консултантската компания по страни България се нарежда на 13-о място сред 56 страни и територии с ръст на цените от 14,6%. Страната ни изпреварва Хърватия, Сингапур и Полша и е непосредствено след Литва. Жилищата поскъпнаха страшно много. Има ли имотен балон у нас?

Годишният ръст на цените на жилищата в градовете, следени от Knight Frank, се забавя под 10% за първи път от третото тримесечие на 2021 г., тъй като заради по-високите лихви търсенето и активността при продажбите спадат. Въпреки това в 133 от 150-те града все още имат ръст на цените на жилищата на годишна база до третото тримесечие. Броят им обаче леко спада спрямо 138 в предходното тримесечие. Макар че цените на жилищата на градско ниво показват по-силен среден ръст от 9% спрямо националните пазари (8,8%), разликата в представянето се е стеснила в последното тримесечие.

Заради продължаващия ръст на лихвите, инфлацията и цената на дълга има спад на цените на жилищата в повече градове. 16 града имат понижаване на цените на годишна база спрямо 12 предходното тримесечие. Сега сред тях има градове от Нова Зеландия, Китай и Австралия. Цените на жилищата достигнаха своя връх. Пътят вече е само надолу

Централните банки в Нова Зеландия и Австралия вече направиха съответно 9 и 7 повишения на лихвите от началото на пандемията. В Уелингтън цените на жилищата са спаднали със 17%, а в Хамилтън – с 14%. Спадове има и в Оукланд и Торонто, съответно с 13% и 11%. Това са градовете с най-голям спад на цените спрямо връхната им точка от 2022 г. Канадски градове заемат 5 от първите 10 места в негативната класация.

Разликата между най-силно и най-слабо представящия се град в някои страни също нараства. В САЩ и Австралия например, разликата между градовете с най-силен ръст на цените Маями (28%) и Аделаида (21%) и с най-слаб, Сан Франциско (6%) и Сидни (-4%) вече надхвърля съответно 22 и 25 пр. п.

Очаквано Истанбул, Анкара и Измир са градовете с най-бърз ръст на цените на жилищата през третото тримесечие, съответно 212,1%, 196% и 185,8%, заради високата инфлация в Турция. В десетката са още Маями, Рияд, Вилнюс, Талин, Аделаида, Скопие и Рейкявик. Централноевропейските столици сега отстъпват в индекса – Братислава заема 13-о място, Прага е на 14-о място, а Будапеща е класирана на 21-а позиция.

На национално равнище цените на жилищата в 56-те страни и територии, следени от Knight Frank, продължават да растат с 8,8% на годишна база. Ръстът обаче се забавя спрямо 10,9% при връхната точка през първите три месеца на 2022 г. Страните с най-голям риск от спад на цените на жилищата. Къде е България?

Реално, когато се вземе предвид и инфлацията, цените на жилищата намаляват с 0,3% на годишна база, но в номинално отношение забавянето се материализира по-бавно от очакваното. 48 от 56-те страни и територии още регистрират ръст на цените на годишна база.

Турция е първа, като огромният растеж от 189,2% е заради огромната инфлация. Северните и централноевропейските пазари остават силни, като Естония, Унгария, Чехия, Исландия, Словакия, Северна Македония и Латвия отбелязват годишен ръст от над 16%.

Пазарите с най-висок ръст на лихвите губят позиции. Канада се срива от 10-о на 34-о място, а Австралия пада от 28-о на 47-о място за последните 3 месеца. Нова Зеландия, която повиши лихвите по-рано от повечето развити икономики, губи още позиции в индекса – от 41-о на 52-о място за същия период, като цените в страната са намалели с 2% през третото тримесечие.

С годишен ръст от 11% САЩ са стабилни, но той е значително по-бавен спрямо ръста от 21% през март. Сингапур е водещият азиатски град държава с ръст от 14%. Силният пазар на труда и пренасочването на инвеститорите от акции към имоти, за да се възползват от растящите наеми, вдигат цените. Наемите в София тръгнаха нагоре. Какви имоти се търсят и какви се предлагат?

Великобритания попада в средата на индекса с годишен ръст от 10%, но цените на жилищата намаляват на месечна база през септември. Само 6 страни и територии бележат спад на цените на годишна основа – Южна Корея, Хонконг, Перу, континенталната част на Китай, Нова Зеландия и Мароко.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА:

Плащаме поне 1000 евро на кв. метър за жилище в София

Бум на новите жилища в страната. Има ли кой да купува?

Първи спад на сделките с имоти у нас от пандемията насам

Задава се охлаждане на жилищния пазар. С колко ще паднат цените?

Експерт: Идва краят на високите цени на жилищата у нас

Още от Имоти


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83594
  • GBP
    1
    2.28431
  • JPY
    100
    1.18765
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички