ЕЦБ не подкрепя идеята за по-ниски фискални цели за Гърция


ЕЦБ не подкрепя идеята за по-ниски фискални цели за Гърция
Снимка: Getty Images

3173

Европейската централна банка (ЕЦБ) няма да подкрепи разхлабването на фискалните цели на Гърция след 2018-а година.

Това става ясно от официално на изявление на ЕЦБ, което дойде в отговор на коментари на управителя на Гръцката централна банка Стурнарас, съобащва БНР.

Според третата спасителна програма, договорена преди година, Гърция се съгласи да постигне т.нар. "първичен" бюджетен излишък (изключващ разходите за обслужване на дълга) от 3,5% от БВП през 2018-а година, от 2,5% през 2019-а и от 2% през 2020-а година.

Във вторник обаче шефът на Централната банка на Гърция Стурнарас посочи, че предложението за намаляване на тези бюджетни цели имат 100 процентовата подкрепа на ЕЦБ.

От ЕЦБ обаче направиха официално изявление, в което се посочва, че не е правилно да се каже, че банката поддържа идеята за по-ниски фискални цели за Гърция след 2018 година. Необходимо е първо да има дискусия сред четирите институции и Еврогрупата в рамките на настоящата рамка на трета спасителна програма, се казва още в изявлението, визирайки основните участници в спасителната програма в лицето на ЕЦБ, ЕК, МВФ и Европейския механизъм за стабилност.

Съгласно условията на третия международен спасителен план, Атина трябва да постигне първичен бюджетен излишък в размер на 0,5% от БВП през 2017 година. Но неотдавна от ЕЦБ посочиха, че задържането на високи бюджетни излишъци в средносрочен и дългосрочен план изглежда нереалистично, подкрепяйки по този начин аналогичното мнение по въпроса, изразено от Международния валутен фонд.

Междувременно гръцкият премиер Алексис Ципрас заяви, че по-ниски фискални цели ще спомогнат за стимулиране на икономически растеж и ще дадат на Атина финансова възможност да облекчи част от строгите мерки на икономии, които вредят на гръцките домакинства вече в продължение на шест години.

Европейските кредитори на Гърция обаче призоваха властите в Атина да се придържат към условията на трета спасителна програма и дори призоваха за ускоряване на необходимите реформи.

От началото на седмицата чуждестранните кредитори на Гърция започнаха оценка на напредъка на страната по отношение на реформите, предписани в последната спасителна програма, като това представлява ключова стъпка преди предоставянето на 2,8 млрд. евро допълнителна финансова помощ.

Гръцкото правителство обеща да предприеме мерки за либерализиране на енергийния си пазар, да намали пенсионните разходи, да ускори процеса на приватизация и да подобри банковото управление в замяна на свежи финансови средства, които да бъдат използвани за изплащане на държавни просрочия.

 

Още от ЕС в развитие


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82549
  • GBP
    1
    2.2837
  • JPY
    100
    1.16398
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички