Фалитите в България: Какво показват данните за първото тримесечие на 2024 година?


Фалитите в България: Какво показват данните за първото тримесечие на 2024 година?
Снимка: iStock

1226

Банкрутите в Блгария намаляват през първото тримесечие на тази година в спрямо същия период на 2023 г., но спад отчитат и регистрациите на нови фирми.

Броят на фалиралите компании у нас спада с 14,1% на годишна база, забавяйки темпа си на спад от предишното тримесечие. Общо 992 фирми са обявили несъстоятелност за периода януари-март тази година.

Същевременно новорегистрираните правни единици в страната са 12 229, като броят им намалява със 7,4% на годишна база. Положително е обаче, че темпът се увеличава спрямо предишното тримесечие, когато е бил 2,4% на годишна база.

Спрямо периода октомври-декември 2023 г. броят на новорегистрираните фирми у нас се е нараснал с 13,1%, а на обявилите несъстоятелност – с 1,5%.

Резултати по сектори

Снимка: iStock

От всички новорегистрирани фирми през първите три месеца на годината най-много са в сектор „Търговия; ремонт на автомобили и мотоциклети“ – 88,4% от всички, или общо 10 812 единици. Най-голям дял обявени в несъстоятелност за периода от всички обаче отново се падат на същия сектор – 78,3%.

На годишна база обаче секторът отчита ръст от новите компании едва от 2%, колкото е и повишението в сектор „Образование; хуманно здравеопазване и социални дейности“. Най-голямо увеличение на новорегистрираните компании се отчита в „Хотелиерство и ресторантьорство“ – 32%. В другата крайност е строителният сектор, който отчита спад на новорегистрираните фирми от 82% - от 1288 до 233.

Същевременно броят на фалиралите компании расте в само един сектор за година – „Транспорт и съхранение“ с 53%. Най-голям е спадът в „Хотелиерство и ресторантьорство“ – с 46%.

Най-сериозно е съотношението между новорегистрираните и оказалите се в несъстоятелност компании в промишлеността - на всеки близо 3 нови фирми една е фалирала през първото тримесечие. На другия край е сектор „Образование; хуманно здравеопазване и социални дейности“, където по една компания е изпаднала в несъстоятелност на всеки близо 19 новорегистрирани.

Източник: НСИ

ОЩЕ ПО ТЕМАТА:

Фалитите и регистрациите на компании в ЕС са се увеличили в края на 2023 година

Световно проучване: Все повече фирми са застрашени от фалит

Колко фирми фалираха у нас в края на миналата година?

Още от Компании


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82481
  • GBP
    1
    2.28811
  • JPY
    100
    1.16232
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички