Фалитите и регистрациите на компании в ЕС са се увеличили в края на 2023 година


Фалитите и регистрациите на компании в ЕС са се увеличили в края на 2023 година
Снимка: iStock

1429

Броят на мобите за издаване на удостоверения за несъстоятелност, подадени в съда от компании в страните от ЕС, се е увеличил с 0,6% през последното тримесечие на 2023 г. спрямо предходното тримесечие. Това сочат най-новитв данни на европейската статистическа агенция Евростат, публикувани на сайта.

Броят на молбите за обявяване на фалит в края на 2023 г. е бил над нивата, регистрирани през последните три години преди пандемията от COVID-19 (2016-2019 г.)

Заявлеията за регистрация на нови фирми в страните от ЕС са нараснали леко през последната четвът на 2023 г., или с 0,1%. Броят им се е увеличил в продължение на четири последователни тримесечия и е бил по-голям от предпандемичния период.

Графика: Евростат

Бизнес регистрациите остават стабилни

Въпреки че общият брой на регистрациите остава стабилен, има разлики между секторите на икономиката. Броят на заявленията за фирмени регистрации се е повишил най-съществено в секторите „Транспорт, складиране и съобщения“ (+5,6%), „Строителство“ (+3,6%) и „Хотелиерство и ресторантьорство“ (+3,5%).

Най-значително намаелние е отчетено при заявленията за регистрация на нови компании в секторите „Информация и комуникационни дейности“ (-2,1%), „Финансови и застрахователни дейности“ (-1,5%) и „Търговията“ (-0,9%).

Фалитите леко се увеличиха

Общият брой на обявените в несъстоятелност се увеличи, като същевременно се наблюдават разлики (увеличения и намаления) между секторите на икономиката. Най-много са се увеличили заявленията за банкрут сред фирмите от секторите „Транспорт, складиране и съобщения“ (+9,3%), „Търговия“ (+7,7%) и „Хотелиерство и ресторантьорство“(+1,1%).

Графика: Евростат

Най-голям е спадът в информацията и комуникациите (-15.0%), индустрията (-7.4%) и образованието, здравеопазването и социалните дейности (-5.4%).

Графика: Евростат

България

Оценките на Евростат показват, че в България броят на молбите за издаване на удостоверения за несъстоятелност на фирми е нараснал с 13% през последната четвърт на 2023 г. спрямо предходните 3 месеца. Тогава броят на тези заявления е намалял с -12,7% спрямо второто тримесечие на годината.

Заявленията за регистрация на нови фирми у нас са били с 2,7% повече през последното тримесечие на 2023 г. спрямо предходното, когато са били с -0,8% по-малко.

Източник: Евростат

ОЩЕ ПО ТЕМАТА:

Колко фирми фалираха у нас от началото на годината и в кой сектор това се случва най-често

Падението на зомби компаниите: Защо може да има вълна от корпоративни фалити през 2024 г.

Фалитите в България и региона се увеличават, прогнозата е да стане по-зле

Някогашният най-скъп стартъп в САЩ подава документи за фалит

Още от Компании


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82549
  • GBP
    1
    2.2837
  • JPY
    100
    1.16398
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички