Някогашният най-скъп стартъп в САЩ подава документи за фалит


Някогашният най-скъп стартъп в САЩ подава документи за фалит
Снимка: iStock

2066

Компанията за споделени офис пространства WeWork подаде молба за защита от фалит във федералния съд.

Съобщението за несъстоятелност ограничава значителния спад на някогашното високопоставено предприятие, подкрепено от SoftBank, което беше оценено на около 47 млрд. долара в своя пик.

„Сега е моментът да създадем бъдещето днес, като се заемем решително с нашите наследени договори за наем и драстично подобрим баланса си. Оставаме ангажирани да инвестираме в нашите продукти, услуги и екип от служители от световна класа, за да подкрепим нашата общност“, заяви Дейвид Толи, главен изпълнителен директор на WeWork в съобщение.

Снимка: iStock

Някога известният технологичен еднорог, който обещаваше да революционизира бъдещето на офис работата – чрез, заедно с други неща, свободно течаща карфт бира – перфектна комбинация от фактори прунуди WeWork да се оттегли заради неуспешен опит да стане публичен през 2019 г.

По това време документите за IPO разкриха по-големи от очакваните загуби и потенциални конфликти на интереси със съоснователя на компанията и тогавашен изпълнителен директор Адам Нойман. Нойман, чийто неортодоксален стил на лидерство направи WeWork обект на много новини, беше отстранен през 2019 г. след натиск от инвеститорите.

В крайна сметка WeWork се листна на борстата близо 2 години по-късно при доста по-малка оценка от около 9 млрд. долара. Но до 2021 г. настроенията на пазара и лесният достъп до капитал, който помогна за поддържането на голяма част от света на стартиращите компании преди пандемията, започнаха да се променят. Въпреки че WeWork се представя като технологична компания, някои критици отбелязват, че основният ѝ бизнес не е в технологиите, а в недвижимите имоти, наемане на офис пространства в сгради за модернизиране и пренаемане на стартъпи, хора на свободна практика и големи и малки компании.

Снимка: iStock

Дори след като излезе на борсата, компанията се бори да обърне курса. Доставчикът на гъвкаво работно пространство беше изправен пред трудни времена в сектора на търговските недвижими имоти, след като пандемията доведе до нарастване на хибридните опции и работата от вкъщи, като застраши самата офис култура, върху която е изградена WeWork. Междувременно повишената конкуренция в споделените офис пространства, по-високите лихви и макроикономическата несигурност също хвърлят тъмен облак върху опитите на WeWork да се спаси през последните няколко години.

Акциите на WeWork се сринаха с приблизително 98% само през 2023 г. През май WeWork обяви смяна на ръководството с напускането на своя председател и главен изпълнителен директор Сандип Матрани, изпълнителен директор на недвижимите имоти, за когото инвеститорите се надяваха да спаси компанията.

Дейвид Толи, член на борда на WeWork, пое инициативата като временен главен изпълнителен директор и беше официално назначен за главен изпълнителен директор през октомври. Междувременно компанията заяви през август, че има „сериозни съмнения“ за способността си да остане в бизнеса през 2024 г., тъй като загубите и дълговете продължават да растат.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА:

Голяма строителна компания, с проекти за милиарди, фалира

Колко фирми фалираха у нас от началото на годината и в кой сектор това се случва най-често

Държавен алгоритъм предупреждава фирмите при риск от фалит

Собственикът на Pepco фалира. Как ще се отрази това на магазините?

Още от Компании


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82549
  • GBP
    1
    2.2837
  • JPY
    100
    1.16398
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички