Държавен алгоритъм предупреждава фирмите при риск от фалит


Държавен алгоритъм предупреждава фирмите при риск от фалит
Снимка: Thinkstock

3671

Държавата ще предупреждава фирмите при риск от фалит чрез специална публично достъпна система за ранно предупреждение при опасност от изпадане в несъстоятелност. Паралелно с това затруднените бизнеси ще имат право да се възползват от специализирани консултантски услуги в областта на бизнес управлението, счетоводството, финансите и правото, предоставяни от външни експерти.

Това предвижда проект на Наредба за инструментите за ранно предупреждение и достъпа до информация на предприятията при вероятност от несъстоятелност, публикуван за обществено обсъждане в портала strategy.bg.

Според предложението, Изпълнителната агенция за насърчаванe на малките и средни предприятия (ИАНМСП) ще има задължението да администрира системата за ранно предупреждение при опасност от изпадане в несъстоятелност.

Системата представлява публично достъпна безплатна онлайн услуга, където фирмите у нас ще могат да извършват самооценка дали има вероятност от изпадане във фалит.

Системата ще осигурява „алгоритъм за изчисление на показали за финансово състояние на предприятието, както и друга подходяща информация за задължения, вземания и начин на управление на бизнеса и предоставя кратък доклад с резултатите от оценката и общи препоръки за действие.”, пише в предложението.

ОЩЕ: Повече от половината фирми у нас имат 0 служители

„Достъпът до системата за самооценка е доброволен, безплатен и съобразен с изискванията за поверителност и защита на обработваната информация. Данните, необходими за изчисляване на финансовите показатели на предприятието, не подлежат на запис и контрол от страна на оператора на системата.”, пише в предложението.

„България няма предупредителна система, която да оказва конкретна подкрепа на длъжниците, като им посочва опасността от изпадане в затруднение. Системи за ранно предупреждение се разработват единствено от банките за целите на управлението на кредитния риск.”, посочват от вносителите.

ОЩЕ: Нараства лихвата за просрочени задължения към държавата

„Наредбата представя система от инструменти за ранно предупреждение, чрез които да известяват предприятията за тяхното финансово състояние и при наличие на данни за финансови затруднения, които може да доведат до неплатежоспособност или несъстоятелност, да ги подпомогнат чрез предоставяне на насоки, съвети или консултации за подобряване на финансовото състояние и за предприемане на превантивни действия.”, пишат вносителите.

Държавата ще изгради специална онлайн система, чрез която фирмите у нас ще могат да извършват самооценка дали се намират в опасност от изпадане в несъстоятелност или неплатежоспособност. Предвидени са и безплатни консултантски услуги;

Снимка: iStock

Фирмите ще могат да получат насоки и съвет безплатно от служители на ИАНМСП или от външни изпълнители на място или дистанционно чрез телефон, електронна поща и други.

Специализираните консултантски услуги на фирмите ще бъдат предоставяни от външни експерти - „инвестиционни консултанти, счетоводители, адвокати, синдици или други специалисти с придобита образователно-квалификационна степен бакалавър, магистър или доктор в областта на бизнес управлението, счетоводството, финансите и правото, притежаващи най-малко 8-годишен стаж по придобитата специалност, а в случаите, когато се изисква по закон и придобита правоспособност.”, пише в предложението.

Консултантите предоставят специализирани консултантски услуги след вписването им в списък, утвърден със заповед на изпълнителния директор на ИАНМСП.

Вписването на консултанта в списъка става чрез заявление, както и при „изрично съгласие за предоставяне на специализирани консултантски услуги при поискване от предприятия при вероятност от несъстоятелност”. Консултантите ще могат да бъдат подпомагани от доброволци. Предвидени са и изисквания за предоставяне на консултантската услуга, като експертите няма да имат право да сторят това, ако са съпруг на ползвателя на услугата, негов кредитор или са в близки взаимоотношения, поставящи под въпрос неговата безпристрастност.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА:

Фалитите в България и региона се увеличават, прогнозата е да стане по-зле

Падението на зомби компаниите: Защо може да има вълна от корпоративни фалити през 2024 г.

Кризата с недвижимите имоти в Германия взима първите си големи жертви

Задължителни осигуровки в пълен размер и по гражданските договори

Още от Бюджет и финанси


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82481
  • GBP
    1
    2.28811
  • JPY
    100
    1.16232
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички