Фалитите в България и региона се увеличават, прогнозата е да стане по-зле


Фалитите в България и региона се увеличават, прогнозата е да стане по-зле
Снимка: iStock

3718

Почти 40% увеличение на фирмените фалити в страните от Централна и Източна Европа през 2022 г. посочва проучване на компанията за застраховане на търговски рискове "Кофас". В България откритите производства по несъстоятелност са с 3% повече от миналата година, но спрямо последната година преди старта на ковид пандемията (2019 година) ръстът им е с 30%.

Специално за България "Кофас" предупреждава - още предупредителни сигнали идват от броя на новорегистрираните фирми и тези в ликвидация. Броят на новорегистрираните дружества остава под предпандемичната 2019 г. Има и значително по-голям брой дружества в ликвидация. За 2022 г. техният брой е 4056, като се увеличава с близо 8% на годишна база. Тъй като процесът по обявяване на несъстоятелност в България е доста консервативен и дълъг, заслужава да се отбележи, че броят на фирмите в процес на несъстоятелност също се увеличава с 2,2% на годишна база до 536.

Кофас изчислява, че в ЦИЕ (Централна и Източна Европа) общият брой производства, изпаднали в несъстоятелност, е нараснал с 39,3% - от 25 917 през 2021 г. до 36 090 през 2022 г. В 8 държави през 2022 г. броят на фалитите е по-голям, в сравнение с предходната година, а именно в България, Хърватия, Унгария, Латвия, Литва, Полша, Румъния и Сърбия. Четири държави отбелязват понижение по този показател – Чехия, Естония, Словакия и Словения. Висок скок на несъстоятелността е отчетен още в Сърбия и Унгария, съответно с +106% и +86, докато най-голям спад на производствата има в Естония.

"Въведените правителствени мерки за подкрепа допринесоха за спада на корпоративните несъстоятелности през 2020 г. Това обаче удължи "изкуствено" живота на възползвалите се дружества и се отрази в драстично повишение на броя фалити. Но това не е всичко – бизнесът е изправен пред множество предизвикателства. Сред тях са високите цени на енергия и суровини, поредицата бързи повишения на лихвените проценти, най-високата инфлация от десетилетия и геополитическата несигурност, в която се намираме", споделя Грегорж Шилевич, главен икономист на Кофас за Централна и Източна Европа.

Секторите с най-висок ръст на несъстоятелност за 2022 г. са:

- Хартия и хартиени продукти

- Месо и месни продукти

- Стъкло и керамика

- Дърводобив

- Петрол и други въглеводороди

Хартията, дървесината и петролът страдат от сътресения в доставките, които са пряк резултат от санкциите срещу Русия и руските контрасанкции. Недостигът и липсата на възможност за бърз заместител са сред причините за намаляване на дейността и фалит. Производството на стъкло и месо пострада косвено от по-високите цени на тока, чиято дейност е силно свързана с редовни енергийни доставки и има ограничени възможности за реагиране в случай на неочаквани промени. Месният сегмент в частност беше изложен на нарастващите разходи за храни и фуражи за животни (поради големия дял на Русия и Украйна в световното производство на зърнени култури), но също и поради бързо нарастващите транспортни разходи.

ОЩЕ: Собственикът на Pierre Cardin подава молба за несъстоятелност

От друга страна, секторите с най-нисък ръст на несъстоятелност за 2022 са:

- Неспециализирани и развлекателни дейности

- Текстил

- Мебели

- Финансови услуги

- Автомобилостроене и превозни средства

Общото за всички тях е, че отчетоха тенденция за свръхпредлагане, а прекъсването на пандемичните ограничения се отрази благоприятно на бизнесите в тези сегменти. В сектора на развлекателните дейности, например, завръщането на дейностите на открито и увеличаването на международния туризъм внесоха голяма доза свеж въздух.

ОЩЕ: Най-голямата румънска авиокомпания Blue Air фалира

"Кофас" очаква броят на фалиралите фирми да продължи да се увеличава през 2023 година.

Още от Компании


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83594
  • GBP
    1
    2.28431
  • JPY
    100
    1.18765
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички