Задължителни осигуровки в пълен размер и по гражданските договори


Задължителни осигуровки в пълен размер и по гражданските договори
Снимка: iStock

7918

Задължителните осигуровки в пълен размер ще се внасят и за работещите на граждански договор у нас, предвижда проект за изменение на Закона за облагане на доходите на физическите лица и Кодекса за социално осигуряване, публикувани вчера за обществено обсъждане от Министерство на финансите.

Предвижда се разширяване на обхвата на определението „трудови правоотношения”, като към тях се причислят и такива, които по своя характер представляват наемане на работна сила без да е сключен трудов договор, гласят мотивите към предложението.

„Предложението е във връзка с „прикриването“ на трудови правоотношения под формата на граждански договори, с които действия се укрива действителният размер на облагаемия и осигурителния доход, като внесените в бюджета данък и осигурителни вноски са в по-нисък размер.”, посочват от вносителите.

Това на практика означава, че работещите на граждански договори ще трябва да бъдат задължително осигурявани за общо заболяване и майчинство, инвалидност поради общо заболяване, старост и смърт, трудова злополука и професионална болест и безработица.

„В практиката много често правоотношения, които имат всички характеристики на трудовите, се прикриват като с лицата се сключват граждански договори. По този начин се ползват нормативно признати разходи при формирането на облагаемия доход, а също се внасят задължителни осигурителни вноски в по-нисък размер.”, пише в мотивите към предложенията.

„Съдебната практика не допуска органите по приходите да квалифицират един договор като трудов, дори да са налице всички характеристики за това, което води до отмяна на актове. Във връзка с направеното предложение е необходима промяна в Кодекса за социално осигуряване.”, добавят от вносителите.

Как управляващите надградиха идеята да не се плаща без касова бележка?

НАП: Вноските за здравна осигуровка вече са по-високи

Пенсията скочи до над 50% от средния осигурителен доход

Още от Бюджет и финанси


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82447
  • GBP
    1
    2.28771
  • JPY
    100
    1.16745
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички