Как управляващите надградиха идеята да не се плаща без касова бележка


Как управляващите надградиха идеята да не се плаща без касова бележка
Снимка: iStock

3184

Касовата бележка е един от акцентите в предложенията за изменения в данъчните закони, публикувани за обществено обсъждане вчера от Министерство на финансите.

Идеята гражданите да имат право да не плащат, ако не получат касова бележка, отново заляга в предложенията за изменение на Закона за данък върху добавената стойност. Първоначално това предложение бе част от проекта за бюджет за тази година, но в последствие отпадна от предложените текстове.

За разлика от първоначалния вариант на идеята, която предвиждаше да не плащаме в заведения или ресторанти, ако не предоставят касова бележка, настоящият текст предвижда това правило да важи за всички търговски обекти, а не само за заведенията.

Според мотивите към проекта за изменение и допълнение на Закона за данък върху добавената стойност, тази мярка цели „изсветляване на сивата икономика” у нас.

Не плащаме в заведенията, ако не предоставят касова бележка

Паралелно с това, Министерство на финансите предлага изменение на Закона за данъците върху доходите на физическите лица, което предвижда приспадане на облагаемия доход чрез част от платения ДДС през годината на база предоставени касови бележки.

Според предложението, гражданите ще могат да приспаднат от общата си годишна данъчна основа 0.5% от платения от тях ДДС. Сумата, подлежаща на приспадане, обаче не може да надвишава 100 лева месечно. Това означава, че за една календарна година едно лице ще може да намали данъчната си основа с 1 200 лева. За целта касовите бележки (фискален и системен бон) трябва да се регистрират чрез електронна услуга на Националната агенция за приходите.

За да се възползват от тази възможност, гражданите трябва да са навършили 18-годишна възраст към 1 януари на данъчната година и фискалният или системният бон да не представляват фактури или за тях да не е издадена фактура. Освен това единичната стойност на регистрираните касови бележки трябва да бъде не по-висока от 2 000 лева.

Трябва да се отбележи, че тази идея ще се прилага с касови бележки, издавани от „лице, извършващо определена дейност, съгласно заповед на министъра на финансите, която се обнародва в „Държавен вестник“ до 31 декември на предходната година.” Това означава, че на теория някои търговци може да не попаднат в обхвата на предложението – нещо, което ще се разбере с обнародването на заповедта на финансовия министър, ако предложенията за изменения в закона получат зелена светлина от депутатите.

Държавата ще плаща на граждани, които предоставят информация за укриване на данъци

Нови правила за фирми, които не са се регистрирали по ДДС в срок

Оставят нулевото ДДС за хляба до средата на следващата година, разширяват обхвата на акциза върху цигарите

Асен Василев: Връщаме 20% ДДС за ресторантьорите от догодина

Още от Бюджет и финанси


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82549
  • GBP
    1
    2.2837
  • JPY
    100
    1.16398
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички