Не плащаме в заведенията, ако не предоставят касова бележка


Не плащаме в заведенията, ако не предоставят касова бележка
Снимка: iStock

5230

Клиентите на заведения и кетъринг услуги имат право да не заплатят сметката си, ако не им бъде предоставена касова бележка. Това предвижда предложение за изменение на Закона за данък върху добавената стойност, включено в проектозакона за бюджета за тази година.

„Когато лице, което извършва ресторантьорски и кетъринг услуги по смисъла на § 1, т. 61 от допълнителните разпоредби на този закон не издаде документ по изречение първо, получателят има право да не заплати стойността на доставката/продажбата.”, гласи предложението на Министерство на финансите.

Това означава, че всички заведения, позволяващи непосредствена консумация, независимо дали предлагат само храни или напитки, или и двете, нямат право да изискват от клиентите заплащане, ако не предоставят фискален бон или системен бон. Същото правило важи и за доставчиците на кетъринг услуги.

Според регламента на ЕС, дефиниращ тези дейности, ресторантьорските услуги представляват доставката на такива услуги в заведенията на доставчика, а кетъринг е доставката на такива услуги извън помещенията на доставчика.

И досега всички регистрирани или не регистрирани по ДДС обекти у нас, имаха задължението да предоставят на клиентите си фискален бон или системен бон, независимо от това дали е поискан друг данъчен документ, но за първи път се предлага конкретен текст, който дава право на клиентите да не заплащат ресторантьорски и кетъринг услуги при липса на касова бележка.

Предложението за промяна в закона обхваща всички заведения, предоставящи допълнителни услуги, позволяващи непосредствена консумация на храни и напитки, тъй като според регламента на ЕС, който е залегнал и в нашето законодателство, „доставката на храна, на напитки, или и на двете е само един компонент от едно цяло, в което услугите играят по-голяма роля.”

Това означава, че предложените промени засягат обекти като ресторанти, барове, сладкарници, пицарии, кафенета, заведения за бързо хранене и прочее, където се предоставят услуги като сервиране, места за консумация (помещения, мебели), достъп до санитарно помещение и други.

Предложението не обхваща доставките на приготвена или неприготвена храна от супермаркети, магазини и други подобни, тъй като според допълнителните разпоредби на Закона за данък върху добавената стойност, тези дейности не се считат за ресторантьорска или кетъринг услуга.

Като цяло според закона, всяко лице, независимо дали е регистрирано по ДДС или не, има задължението „да регистрира и отчита извършените от него доставки/продажби в търговски обект чрез издаване на фискална касова бележка от фискално устройство (фискален бон) или чрез издаване на касова бележка от интегрирана автоматизирана система за управление на търговската дейност (системен бон), независимо от това дали е поискан друг данъчен документ. Получателят е длъжен да получи фискалния или системния бон и да ги съхранява до напускането на обекта.”

Министерство на финансите публикува проекта за бюджет за тази година

С колко ще нараснат пенсиите през следващите две години?

Трябва ли бакшишът в заведение да е включен в касовата бележка?

Нова схема: Туристи си предават касови бележки, за да спестят от шезлонг и чадър

НАП започва нова кампания за касови бележки

Къде по света оставянето на бакшиш се счита за обида?

Още от Бюджет и финанси


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82549
  • GBP
    1
    2.2837
  • JPY
    100
    1.16398
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички