Къде по света оставянето на бакшиш се счита за обида?


Къде по света оставянето на бакшиш се счита за обида?
Снимка: iStock/Guliver

17136

Знаете ли, че оставянето на бакшиш може да се счита за обидна постъпка в някои държави по света? От Китай до Дания - в различните страни има различни начини за изразяване на признателност към обслужването.

Продължаващият дебат за културата на бакшишите в цял свят се разпали отново с неотдавнашната новина, че служители в магазин на Apple в САЩ са пoискали да получават бакшиши. Това предизвика интензивен дебат относно културата на бакшишите в Северна Америка, която според хората излиза извън контрол.

Тази противоречива практика наскоро предизвика спорове в Испания, но не навсякъде тя се възприема с такава сила и енергия, както при американците. Във Франция "service compris" означава, че бакшишът вече е включен в сметката. На други места, особено в Източна Азия, липсата на традиция за даване на бакшиши е повод за гордост.

За да подчертаем вековната дилема за бакшишите, ето местата със свои собствени отличителни черти, избрани заради това, което казват за културата на оценяване на обслужването и как отношението към бакшишите отразява по-широки аспекти на обществото.

Япония

Според общоприетата мъдрост Япония е страната на естетиката, където не се допускат отпадъци, несъвършенството (или wabi-sabi) е на почит, а социалното съзнание е издигнато във форма на изкуство (не ходете, докато се храните; бъдете тихи в обществения транспорт; не сочете с ръце или пръчици; не духайте носа си на обществени места - списъкът е дълъг).

Това е и място, където бакшишите не просто не са обичайни, а се смятат за смущаващи и неудобни. И тъй като японците имат култура на обслужване без бакшиши, това наистина трябва да бъде обяснено на чуждестранните посетители с предупреждение "помисли преди да действаш": ако го направите, ще предизвикате обида.

Трябва ли бакшишът в заведение да е включен в касовата бележка?

"Дори ако на пътуващите се каже, че в Япония не се дават бакшиши, някои хора все пак искат да покажат благодарността си с пари, но това няма да сполучи", споделят туроператорите в Япония. "Често се случва хората да оставят пари на сервитьорите в ресторантите, след което да бъдат преследвани по пътя и да им бъдат върнати парите. Мнозина не могат да разберат, че хората вършат работата си с гордост и едно "oishikatta" (беше вкусно) или "gochiso sama" (благодаря за приготвянето на храната) ще се приеме много добре. Парите не винаги говорят."

Японското отвращение към бакшишите е осезаемо. Shokunin kishitsu, което грубо се превежда като "майсторство", преминава през много аспекти на японския живот и е философия, усъвършенствана от мнозина в индустриите, насочени към туристите, от хотелските посрещачи до продавачите на колички за храна и готвачите на суши. Обслужването е свързано с най-необходимото, за да се върши работата с гордост, а признателността най-често се показва чрез комплименти (за предпочитане на японски) или чрез поклон.

Но има и едно изключение: в риоканите, традиционните японски къщи за гости с татами, пътниците могат да оставят пари за накай сан (сервитьорът в кимоно, който приготвя храната и футона ви), но само когато това е направено както трябва. Не давайте бакшиш лично, а запечатайте непокътнати банкноти в специално украсен плик.

Египет

Дълбоко вкоренена социална норма в Северна Африка, Близкия изток и Южна Азия е концепцията за бакшиш, която означава поощрение или благотворителна милостиня. То може да бъде поискано директно от шофьор на такси или екскурзовод, или да бъде прошепнато от базар на ъгъла на улицата, но в крайна сметка означава едно и също нещо: иска се подарък или малък бакшиш, независимо от предоставената услуга.

Неправилно интерпретиран, той може да се преведе като просия. Но даването на милостиня на бедните е един от петте принципа на исляма и разбирането му ще задълбочи представата на пътешественика за тази част на света, като се предполага, че благодетелят става по-свят от това действие.

Страните, в които е добре да сте наясно с правилата за оставяне на бакшиш

В Египет подобни милостини са обичайни за ресторантьорите, таксиметровите шофьори, екскурзоводите и хотелския персонал, но също така и за отварящите врати, обслужващия персонал в тоалетните, охранителите и продавачите в магазините. По-дълбокият поглед върху бакшиша разкрива също, че той е част от слабо дефинирана система за заплащане, в която екскурзоводите и хотелските консиержи от Кайро до Асуан могат да предоставят преференциално отношение, да гарантират първокласно обслужване и да предоставят услуги, ако предварително са дали бакшиш. Доларите са добре дошли, както и египетските лири. Един-два щатски долара (или 30-40 лири) са напълно достатъчни, за да получите усмивка за добре дошли.

Китай

Дори в най-модерните китайски мегаполиси като Пекин и Шанхай има усещане за суеверие и традиция. Не се очакват бакшиши и макар да изглежда трудно да се отдаде дължимото в страна, обсебена от технологичния пробив и света на утрешния ден, тук бакшишите някога са били забранени.

Изумително: Клиент остави 16 000 долара бакшиш

Всъщност един от принципите на Китай е, че всички хора са равни и никой не е слуга на друг, а намекът за превъзходство над някой друг отдавна е табу. И макар че Китай все повече се превръща в страна на грандиозни хотели и лъскави ресторанти, бакшишите, особено в по-малко посещаваните градове и селища, все още съществуват някъде между невъзпитанието и подкупа.

Но според Маги Тиан, генерален мениджър за Китай на австралийския туроператор Intrepid Travel, ръстът на китайския туризъм, както и усвояването на много западни обичаи, водят до постепенна промяна.

Шефът на Hilton никога не оставя бакшиши на камериерките. Ето защо

"Макар че в миналото бакшишите в Китай са се смятали за груби, времената се променят", обяснява тя. "Китайците все още нямат навика да дават бакшиши, но бакшишите вече са приемливи, особено в по-големите градове, където има много чуждестранни жители и посетители. Ако сте на посещение, даването на малка сума бакшиш на носачите, екскурзоводите и барманите за изключително обслужване или специална подкрепа е добре дошло. Въпреки историята, местните жители ще бъдат благодарни."

САЩ

Малко държави приемат културата на бакшишите толкова сериозно, колкото САЩ. Тя е вкоренена в националната психология толкова, колкото и грандиозното спортно събитие - Супербоул, и понякога за чуждестранния пътешественик може да е трудно да измери или обясни този дух.

Кристиано Роналдо остави 20 000 евро бакшиш в гръцки хотел

Сега е прието към сметката да се добавят 20-25%, а инфлацията на бакшишите представлява предизвикателство както за местните жители, така и за посетителите. Всъщност в наши дни сумата, която се дава и очаква, се е увеличила експоненциално, а появата на дигитални възможности за даване на бакшиши е допринесла за усложняване на ситуацията.

Ако обслужващият персонал е недостатъчно заплатен и зависи от ежедневния цикъл на получаване на бакшиши, вярно е също, че все повече търговци на дребно вече добавят незадължителна такса за обслужване към някогашните прости продажби на каса. Същността е, че почти всичко, с обслужване или без,може да струва допълнително. Има много начини да се постъпи неправилно (например, ако не се даде бакшиш за напитка, докато седите на бара, клиентът няма да бъде обслужен), но има и само един начин да се постъпи правилно.

САЩ има култура на даване на бакшиши, както никъде другаде", казва Питър Андерсън, управляващ директор на туристическата консиерж услуга Knightsbridge Circle. "Наскоро в Ню Йорк си купих бутилка вода от един магазин и при плащането ми поискаха бакшиш. Но аз сам взех водата, занесох я на касата и платих, но въпреки това от мен се очакваше да оставя 20% отгоре. На твърде много места това е просто начин да се плаща по-ниска заплата на персонала и да се прехвърлят по-големи разходи върху клиента.

Никога НЕ оставяйте бакшиш в тези държави

Въпреки че в САЩ се наблюдава движение за отказ от бакшиши и преминаване към по-справедливи методи за компенсиране на персонала, напредъкът е бавен. Засега осъзнайте, че макар и бакшишите да са доброволни по закон в САЩ, почасовото заплащане на сервитьорите и другите работници в туризма често е под минимума. И винаги ще направите добре като бъдете любезни, особено когато пътувате като посланик на собствената си родина.

Дания

Датчаните, които обикновено са обявявани за една от най-щастливите страни в света заради егалитарното си общество, щедростта на общността и добронамереността към другите, може би ще ви изненадат, че датчаните като цяло са нация, която не дава бакшиши.

Причините за това са главно две: гражданите се ползват от по-висок БВП на глава от населението и по-добра социална система, отколкото в повечето други страни по света, което означава, че обслужващият персонал, таксиметровите шофьори и работниците на първа линия не зависят по същия начин от бакшишите, а обслужването обикновено е включено в сметката в ресторантите и хотелите.

На кого какъв бакшиш да оставяме

Въпреки че бакшишът не е традиция, в Дания, а и в цяла Скандинавия, е нормално сметката в ресторанта да се допълва в знак на благодарност. И от решаващо значение, както почти навсякъде в Европа в днешно време, обслужването, което е по-добро от необходимото, обикновено се възнаграждава или с паричен бакшиш, или с лоялност при повторни посещения, които са също толкова ценни.

Източник: BBC

Снимки: iStock

САЩ или Европа - къде животът е по-евтин?

Още от Туризъм


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80827
  • GBP
    1
    2.28037
  • JPY
    100
    1.19608
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички