Страните, в които е добре да сте наясно с правилата за оставяне на бакшиш


Страните, в които е добре да сте наясно с правилата за оставяне на бакшиш
Снимка: Unplash

18030

Историята на бакшишите започва преди векове, като родината им по всяка вероятност е Англия през XVI век, когато гостите започнали да оставят пари за служителите на гостоприемните си домакини.

През годините навиците около бакшишите са се видоизменяли многократно. Всяка държава има свои разбирания и начини за тях. В България е прието да се оставя бакшиш за различни услуги. Много хора у нас смятат, че в ресторантите бакшишът трябва да е 10% от сметката. На кого какъв бакшиш да оставяме

Бакшишите на различните места по света

САЩ и Канада

В САЩ и Канада е прието да се оставят по-високи бакшиши. За ресторанти и поръчки до дома се смята, че трябва да оставите от 20 до 25% бакшиш. Ако пиете кафе в кафене, обаче се очаква да оставите 10%. Таксиметровите шофьори пък ще очакват от 10% до 20% от сметката, а ако не ви помогнат с багажа, можете да оставите по-малко.

Гърция

Ако сте в Гърция, бакшишът, който се очаква от вас, е 10% в ресторанта, в таверните – 1 евро, а в такситата да закръглите сумата нагоре. На камериерката пък се дава лично малка сума в деня на напускането на хотела.

Испания

В Испания е обикновено се дават 10 до 15% бакшиш. За изключително невъзпитано се възприема от обслужващия персонал да се оставят монети от един, два или пет евроцента. Сметката в таксито е прието да се закръгля. Ако сте доволни от персонала на хотела, е желателно да оставите малък бакшиш.

Китай и Япония

От съществена важност е да знаете, че в Китай и Япония не само не е прието да се дава бакшиш, но и ако оставите определена сума, наистина можете да обидите персонала. Това важи особено за ресторантите, които държат на традициите. Все по-често обаче се наблюдава и едно изключение - в китайските туристически центрове обслужващият персонал с удоволствие приема бакшиши от около 10%, а екскурзоводът обикновено получава 1 долар. Никога НЕ оставяйте бакшиш в тези държави

Скандинавски страни

В скандинавските страни таксата за обслужване в хотела обикновено е включена в сметката и няма нужда да оставяте бакшиш. Ако все пак сте много доволни и държите да оставите, размерът трябва да е около 5% от сметката.

Тайланд и Малайзия

Не по този начин е обаче в Тайланд и Малайзия, където оставянето на по-малко от 10% от цената на услугата дори се приема като обида.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА:

Трябва ли бакшишът в заведение да е включен в касовата бележка?

Изумително: Клиент остави 16 000 долара бакшиш

Кристиано Роналдо остави 20 000 евро бакшиш в гръцки хотел

Още от Пътешествия и забавление


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80911
  • GBP
    1
    2.28725
  • JPY
    100
    1.19659
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички