Нова схема: Туристи си предават касови бележки, за да спестят от шезлонг и чадър


Нова схема: Туристи си предават касови бележки, за да спестят от шезлонг и чадър
Снимка: iStock

9656

Конфликт между плажуващи и концесионери по нашето Черноморие. Tуристи си предават една и съща касова бележка цял ден, за да използват плажните принадлежности безплатно. Въпреки че и тази година голяма част от плажовете по Южното Черноморие са с намалени цени на чадърите и шезлонгите, някои туристи опитват да ги ползват безплатно, като си разменят касовия бон. Кои плажове по морето са напълно безплатни?

Последният случай е от плажа в Крайморие, а близкият спасител става свидетел на случката. "Там на втория ли беше, третия шезлонг дойде една жена, някъде към 16:30 - 17:00 часа горе-долу и легна. Дойде момчето, което събира таксите за шезлонгите. Тръгна да си говори с нея нещо, повдигнаха си тон, смисъл започна тя нещо да му обяснява, започна да вика повечко, след това дойде другият касиер, пак нещо не се разбраха, в крайна сметка дойде и концесионерът", разказва спасителят Димитър Калинов пред БНТ. 

Оказало се, че жената използва касова бележка от преди 8 часа. Преди това обаче не е била на плажа. Обяснила, че неин познат ѝ я дал, след като си тръгнал от ивицата. "Ако установим, че човекът ползва чужда бележка, просто го молим или да заплати, или да напусне тази платена услуга, която е заел неправомерно", обяснява концесионерът Николай Димитров. Този сезон той е намалил цените за ползване на плажните принадлежности наполовина. Така шезлонг и чадър, плюс масичка, на плажа в Крайморие излизат общо 10 лв.

Стопаните на плажове признават, че трудно може да се контролира порочната практика. Разчитат най-вече на своите служители да наблюдават по-изкъсо летовниците, но и на съвестта на самите плажуващи. "Ние си взимаме чадъра и после си тръгваме, никой не ни е искал касовата бележка или пък на никой не сме я и давали. Все пак всеки си е за него си, плаща си я", коментира Радостина Димитрова. Евтини чадъри и шезлонги по Черноморието

Една и съща бележка може да се ползва само когато решим сутрин да отидем на плаж, да си тръгнем и да се върнем отново следобед, но в рамките на един и същи ден. Остава обаче неясно как туристите могат да докажат, че именно те са заплатили касовата бележка, а не е поделена с други. Така на практика отново може да възникне спор, а последната дума има касиера.

Случката с предаването на касовата бележка напомня на предаването на билети и т.нар. гратисчийство (пътуване без редовен билет или карта), което се практикуваше години наред в столичния градски транспорт. Това е поредният епизод в надлъгването между концесионери и туристи, което виждаме всеки сезон по Черноморието. Стопаните на плажове измислят разнообразни "скрити такси", с които да вземат повече пари от летовниците, а те им отвръщат с какви ли не номера, за да си спестят разходи. Най-актуалната хитрост явно е тази с касовия бон.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА:

Кафета по 8 лв. на плажа обезсмислят безплатните чадъри (СНИМКА)

Нова "екстра" по морето: Пуф за 6 лв. (СНИМКА) 

Заведение поискало от клиенти такса "стол" за назидание

Още от Туризъм


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.79566
  • GBP
    1
    2.28685
  • JPY
    100
    1.20351
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички