Евтини чадъри и шезлонги по Черноморието


Евтини чадъри и шезлонги по Черноморието
Снимка: БГНЕС

9961

От 0 лв. до 8 лв. – на такива цени ще ползваме сянката по Южното Черноморие това лято, установи проверка на вестник "24 часа".

Северният плаж в Бургас отново ще бъде с безплатни чадъри и шезлонги. Според представителя на концесионера Симеон Цветков бургазлии и гости на града ще ползват без пари повече от 700 чадъра на северната ивица.

Решението идва след като Министерски съвет предложи на концесионерите да намалят цените на чадъри и шезлонги с от 50% до 100%, като в замяна годишната им концесионна такса ще бъде намалена със същия размер.

Очаква се цените за различните плажове по родното Черноморие да бъдат официално оповестени на 15 юни, казват от министерството на туризма. Репортерска проверка показва, че за част от плажовете намаленията са с 50%, но има и такива, на които чадъри и шезлонги ще струват толкова, колкото преди пандемията.

По 4,50 лв. и 5 лв. ще се предлагат чадърите и шезлонгите на трите плажни ивици в Слънчев бряг, което е 50% намаление, казва концесионерът Кирил Спасов, който стопанисва и плажове в Поморие, Несебър и Созопол. За тях обаче предприемачът решил да не намаля цените, а да си плати концесионната такса в пълен размер.

Така сянката в Несебър това лято ще струва 8 лв., а в Поморие и Созопол – 7 лв. Спасов изчислил, че ще му е по-изгодно да си плати цялата концесионна такса, но да не сваля цените на плажните атрибути на всички ивици, които стопанисва.

"Миналия сезон, когато ни задължиха да намалим цените поне наполовина, се оказа тежко за всички мои колеги. Разходите за поддръжка по принцип са големи, а сега скочиха и заради изискванията, свързани с коронавируса", обяснява крупният концесионер.

Колегата му Николай Димитров, който стопанисва плажа в бургаския квартал Крайморие, допълва: "Никой не коментира, че заради Covid-мерките чадърите и шезлонгите са с 20% по-малко. Най-големият разход за един стопанин на плаж е обезопасяването на ивицата в името на туриста. Това е моят приоритет и за четирите години, през които стопанисвам ивицата, нямаме нито един инцидент."

Димитров е намалил цените с 50%. Така шезлонг и чадър, плюс масичка, на плажа в Крайморие излизат 10 лв. По ивицата ще има и табели, които ще напомнят на летовниците да спазват Covid-мерките.

Още от Туризъм


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.8387
  • GBP
    1
    2.28913
  • JPY
    100
    1.18867
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички