Бум на туристи в малките курорти по морето


Бум на туристи в малките курорти по морето
Снимка: БГНЕС

24280

Пандемията от коронавирус посече туризма не само у нас, но и в чужбина. Спадът от приходи е рекорден, но се оказа, че малките градчета се радват на много повече почиващи от големите курорти по Българското Черноморие, разказва БНТ. Няма туристи: Албена вече затваря хотели

Докато големите хотелски комплекси пустеят в разгара на летния сезон, то къщите за гости и семейните хотели на юг по морето са напълно заети. Най-голям е напливът в Созопол и Приморско, където е пълно с български туристи. "На Приморско сме, бяхме в Созопол. Красота, чистота, това е видяно през моите очи. Мисля, че повечето хора ще го потвърдят", споделя млада българска туристка.

Най-търсени за настаняване са къщите за гости и частните квартири. "Пълно е на 100%, нямаме свободни стаи, всичко е заето", споделя Ани Елисеева, собственик на семеен хотел. Именно по-ниските цени привличат българските туристи.

В семеен хотел в Приморско тричленно семейство плаща за нощувка със закуска 55 лв. Летовниците залагат на кратки почивки – между 3 и 5 дни, тъй като нямат платен отпуск. "Не е както преди", признава Елисеева. Слънчев бряг е пустиня, работещите са повече от туристите

Заведенията по Южното Черноморие също са препълнени, а в някои от тях е необходима предварителна резервация дори в обедните часове. "Тази година има 20% ръст на туристите спрямо миналата", посочва Орлин Делев, управител на заведение. Според него основната причина за увеличаването на посетителите е, че Гърция изисква PCR тест за чужденците, който струва около 120 лв.

Препълнените плажни ивици на юг са най-яркото доказателство за броя на туристите. Пълните плажове на юг родиха и нов вид услуга. Само срещу сумата от 5 лв. летовниците могат да резервират чадър и шезлонг на първа линия, като по този начин те си гарантират свободни места на плажа дори и в следобедните часове.

Южното Черноморие се оказа и предпочитано място за почивка и за полските туристи, за които няма принудителна карантина нито тук, нито в страната им.

Още от Туризъм


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80911
  • GBP
    1
    2.28725
  • JPY
    100
    1.19659
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички