Коронавирусът почти съсипа българския туризъм


Коронавирусът почти съсипа българския туризъм
Снимка: БГНЕС

8874

Няма никакви туристи. Проточили са се безкрайни редици от празни чадъри и шезлонги. Правителството се опита да смекчи удара, но усилията засега изглеждат безплодни, пише AFP в репортаж за проблемите в българския туризъм, цитиран от Deutsche Welle.

"Нуждаем се от поне 100 чартърни полета на ден", казва пред AFP Пламен Копчев, шеф на Асоциацията на хотелиерите в Слънчев бряг. Агенцията определя курорта като "туристически мамут", който е предназначен за масов туризъм. И обяснява, че заради пандемията притокът на туристи драстично е намалял.

"Няма никакви туристи"

"На най-бедната страна в ЕС ще бъде нанесен тежък удар от срива на туристическия сектор, който възлиза на 12% от годишния ѝ БВП." България първоначално се е справяла добре с коронавируса, но в момента се озовава в условията на нова вълна. Заради нарастващия брой зарази няколко западноевропейски държави ограничават пътуванията до балканската страна.

"Никакви ги няма британските туристи, които иначе масово се търкалят по плажовете. Само тук-таме по някое чешко, полско или румънско семейство се разхожда по брега или по пустите алеи и се радва, че хотелският басейн е единствено за него. Проточили са се безкрайни редове от празни шезлонги и чадъри, а търговците, които продават надуваеми птици фламинго и други плажни принадлежности, се мотаят без работа."

"Оборотът ни е спаднал с 90%. Просто няма чужденци, малко са и българските летовници", признава Неделин Янков, управител на плажен бар. А чешката учителка Ленка Свободова, дошла на почивка заедно с група приятели, се радва, че поне барът работи – нищо, че хотелът е запълнен едва 15%. Липсата на чужди туристи заплашва сезона по морето

Усилията изглеждат безплодни

AFP припомня, че българското правителство се опитва да се справи с кризата и с тази цел стартира кампания, призоваващи българите да почиват у дома. "Министерството на туризма реши да субсидира чартърни полети и дори разреши на туристи от страни извън ЕС (например Израел и Кувейт), които представят отрицателен тест за коронавирус, да летуват в България. Всички тези усилия обаче изглеждат до голяма степен безплодни." Без руски туристи у нас и през август

Агенцията информира, че летището на Бургас този сезон е приело само 400 полета – вместо очакваните 2800. Пламен Копчев нарича този срив "безпрецедентен": "Никой от нас никога не е предполагал, че може да ни сполети такова нещо", признава хотелиерът. И обяснява, че половината от 150-те хотела в Слънчев бряг са затворени. Хотелите остават затворени при ниска заетост

"Масовият туризъм в познатия ни вид навярно няма да изчезне, но ще премине през години на сътресения", добавя Копчев и цитира оценката на германски туроператор, според която, равнището от 2019 г. вероятно ще бъде достигнато чак през 2022 г.

Българите масово поеха към съседните Гърция и Турция

Агенцията припомня, че миналата година над 9 млн. чуждестранни туристи са посетили България, а правителството дори се надявало на увеличение през тази година. "Кризата може да засегне икономиката, но има и хора, които смятат, че от нея е възможно да има и полза: ако се преосмисли моделът на масовия туризъм, довел и до строителен бум." Българите не могат да спасят сезона по Черноморието

"Бурното строителство по цялото крайбрежие, дори в защитени природни резервати, охлади у мнозина българи желанието да почиват у дома – въпреки усилията на правителството. Вместо това те масово се насочват към съседните Турция и Гърция. Дори дългите опашки на Кулата и изискването на гръцката страна да представят отрицателен тест за коронавирус не възпира българите, поели на юг", коментират френските журналисти.

Екология и масов туризъм

AFP не пропуска и незаконното застрояване на плажната ивица и цитира еко-активистката Кремена Ватева, която посочва различни вратички, които се използват за незаконни строежи.

Става дума и за скандала със строежа на Алепу. Кремена все пак е оптимист, тя смята, че щетите, нанесени на природата и на Черноморието могат да бъдат поправени. Но репортажът завършва с един не особено оптимистичен въпрос: "Дали обаче това би било в съзвучие с амбицията на България да съживи туристическия си бизнес?"

Още от Туризъм


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.79566
  • GBP
    1
    2.28685
  • JPY
    100
    1.20351
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички