Слънчев бряг е пустиня, работещите са повече от туристите


Слънчев бряг е пустиня, работещите са повече от туристите
Снимка: iStock

51654

Работещите в хотелите и заведенията в Слънчев бряг са повече от туристите, оплакват се от туристическия бранш.

Най-големият курорт по Българското Черноморие прилича на пустиня. Централните алеи са пусти, плажовете приличат на гора от празни чадъри и шезлонги, по заведенията също няма хора. Собствениците се опасяват, че няма да издържат до края на сезона, ако ситуацията не се подобри, разказва в репортаж БНР.

В опит да привлекат клиенти, много заведения са свалили цените наполовина, но пристигащите са основно българи и то само през уикенда. Признават, че заради слабите приходи всеки ден има опасност да затворят.

Чуждите туристи в Слънчев бряг са основно от Полша, Румъния, Чехия и Унгария, но те са малко за големия капацитет на курорта. Едва около 40 хотела работят в целия курортен комплекс. В хотели с 400-500 легла са отседнали по 30-тина туристи. Надяваме се да поработим 1 месец и да покрием някакви разходи. Надеждата умира последна, признава служител на хотел.

Само около 10-тина на ден са чартърните полети, които кацат на Бургаското летище. Обикновено пристигащите самолети са над 50 по това време на годината. Няма грам движение, това е нищо за юли месец, признават работещи в комплекса.

Колони от таксиметрови коли чакат с часове, а понякога и с дни своите клиенти. "В момента няма туристи. Положението е отчайващо заради коронавируса. Няма никакви клиенти. Може би в следващите дни ще дойдат, но засега няма никой", оплакват се таксиметрови шофьори. Преди събирахме нещо за зимата, сега няма да можем да съберем нищо, оплакват се те.

Слънчев бряг се оживява единствено в събота, когато идват хора от Бургас и околните населени места, но остават само за една вечер. Но дори малкото туристи се оплакват, че в курорта е скучно.

Слънчев бряг отново е най-евтиният курорт, но ще има ли туристи?

От 30 години съм тук, за пръв път виждам курорта в такова състояние. Положението е отчайващо. Обслужването не е на висота, цените са скъпи, не се поддържат улици, паркове и градинки, разказва служител на заведение.

Сезонът остава непредсказуем. Засега чужденците са малко, а повечето хотели работят с максимум 50% от възможностите си. Дали българите, които традиционно почиват през август, ще тръгнат към големите курорти, предстои да разберем.

Още от Туризъм


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.79566
  • GBP
    1
    2.28685
  • JPY
    100
    1.20351
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички