Няма да има английски туристи по Черноморието


Няма да има английски туристи по Черноморието
Снимка: iStock

11509

Българското Черноморие ще остане без британски туристи това лято, тъй като България не влиза в списъка на страните, с които Англия иска да има въздушни мостове от 10 юли.

Макар списъкът да достигна до 60 държави при поискани 45 от авиокомпаниите, България отпадна заради увеличаване на случаите на коронавирус през последните седмици и продължаващото изискване за 14-дневна карантина на пристигащи от Обединеното кралство, пише в. "24 часа".

Още преди властите в Лондон да обявят окончателния си списък, една от туристическите компании, която води хиляди британци на почивка у нас, съобщи, че спира чартърите си от Великобритания до България. От "Болкан холидейз" заявиха, че се надяват да могат да възстановят дейността си догодина.

TUI, която предишни години докарваше по половин милион чужденци годишно у нас, също обяви, че няма да превозва туристи до страни, които налагат 14-дневна карантина на пристигащи, но все още на сайта ѝ има планирани полети за нашата страна през август и септември.

Британският транспортен министър Грант Шапс каза, че при избор на дестинации за въздушни мостове са се ръководили дали в съответните страни има добра система за проследяване на коронавируса и намаляват ли случаите на заразяване, както и дали самите държави изискват карантина за пристигащи от Англия.

Задължителната двуседмична самоизолация на Острова бе въведена на 8 юни, но властите се принудиха да направят изключение за пътуващи от някои страни, за да не фалират авиокомпаниите и туристическите фирми. Сред тях са почти всички европейски държави с изключение на България, Румъния и Швеция.

Губим ли руските туристи за летния сезон?

Гърция бе сред първите, на които бе предложено да се включат в схемата за реципрочно допускане на пътуващи без карантина, но тя предпочете да не приема полети от Англия поне до 15 юли. Засега Шотландия, Северна Ирландия и Уелс не искат да участват във въздушните мостове и те ще се отнасят само за английската част на Обединеното кралство.

Междувременно въведените преди 102 дни мерки заради коронавируса в самата Англия започват да отпадат, като от събота ще бъде разрешено на ресторанти, кръчми и фризьорски салони да отворят отново.

Още от Туризъм


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.79566
  • GBP
    1
    2.28685
  • JPY
    100
    1.20351
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички