Гърция пуска само с отрицателен тест за коронавирус


Гърция пуска само с отрицателен тест за коронавирус
Снимка: БГНЕС

7603

Всички влизащи в Гърция са длъжни да покажат отрицателен PCR тест за коронавирус. Решението е на правителството и влиза в сила от вторник, 14 юли. Затягането на ограниченията срещу Covid-19 e част от извънреден план на премиера Кириакос Мицотакис и министрите му, приведен в действие заради нарастващия брой на заразените в страната.

За да бъдат пуснати на гръцка територия, всички, които влизат в страната през ГКПП "Кулата-Промахон", от 6:00 ч. сутринта във вторник, 14 юли, са длъжни да покажат отрицателен резултат от PCR тест, извършен най-много до 72 часа преди това, съобщи правителственият говорител Стелиос Пецас, цитиран от вестник Proto thema.

Властите ще засилят проверките за спазване на противоепидемичните мерки, както и на мобилните звена за вземане на проби, тъй като мерките за безопасност често се пренебрегвали.

Гърците са готови да тестват и сезонните работници в страната, главно от съседни балкански държави, както и всички пристигащи на гръцка територия.

Затягането на мерките от гръцките власти е резултат от нарастващия брой на заразените в близките балканските страни и туристите, пътували до Гърция през единствения сухопътен вход в страната – "Кулата-Промахон". На пункта, през който ежедневно минават хиляди автомобили, напоследък се правят по 3000 PCR теста на ден.

Само за последното денонощие са установени 29 нови случаи на Covid-19 при българи и румънци, влизащи през "Промахон". В началото на седмицата Гърция затвори границите си за сърби вследствие на огромния ръст на инфектираните в западната ни съседка.

Властите внимателно следят ситуацията на сухопътната си граница, тъй като по-голямата част от новите случаи през тази седмица са регистрирани в Северна Гърция, отбелязва вестник Kathimerini.

Въпреки карантината: Много българи ще почиват в Гърция

Туристите, дали положителен резултат за Covid-19, ще бъдат издирвани от властите по декларацията, която са попълнили, за да влязат в страната. Те имат избор – или директно да се върнат в своята държава, или да останат под 14-дневна карантина в посочен от гръцките власти хотел. Карантинният период, както и настаняването в болница, ако е необходимо, са за сметка на гръцката държава.

Още от Туризъм


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.79566
  • GBP
    1
    2.28685
  • JPY
    100
    1.20351
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички