Гърция затвори "Маказа", вече не пуска сърби


Гърция затвори "Маказа", вече не пуска сърби
Снимка: БГНЕС

4967

Туристите вече могат да влизат в Гърция само през граничен пункт "Кулата". Решението е на гръцките власти, които в 14:00 часа в неделя следобед затвориха границата при "Маказа". Българите обаче могат да се връщат у нас през всички работещи пунктове.

Трафикът на "Маказа" вече е само на влизане в България. Почти седмица пътуващите бяха под напрежение дали и кога граничният пункт ще затвори, след като първоначално беше обявено, че още от 1-ви юли туристите ще трябва да преминават единствено през "Кулата", припомня Нова телевизия.

Гърция затвори всичките си сухопътни граници за туристи, включително и тези с Турция, Албания и Северна Македония. В резултат на това през миналата седмица имаше огромни опашки от коли на "Кулата", откъдето сръбски, румънски и български туристи минаваха на път към гръцкото море.

Туристите не се изплашиха от чакането с часове и сложния пропускателен режим, доказвайки, че са готови да изтърпят всичко, за да стигнат до гръцките плажове. Но заради резкия ръст на случаите на коронавирус, на сърбите вече е забранено да влизат в Гърция. Забраната важи до 15 юли, но може да бъде удължена.

Очаквано затварянето на "Маказа" предизвика огромни опашки на единствения вход за южната ни съседка - "Кулата". Колоната от автомобили е дълга 8-10 км.

Спирането на туристите през "Маказа" доведе и до сериозен спад на пътуващите, а в Гърция местните власти изпратиха писмени жалби до правителството.

Пътят за хиляди жители на близките до граничния пункт региони до плажовете в Североизточна Гърция тази седмица остана загадка и принуди много мераклии за тен да се откажат от планираните пътувания. Неяснотата кой и откъде може да стигне до гръцките плажове, особено тези, които са най-близо до българската граница, ги остави пусти.

Остава изискването всички пристигащи в южната ни съседка да попълнят онлайн формуляр 48 часа преди отпътуването си и след това да покажат на границата получения уникален QR код.

В сила е още едно ограничение – най-много 3-ма души и шофьорът в лека кола с до 7 места имат право да влизат в Гърция. Изключение се прави, ако в автомобила се возят непълнолетни. Ако колата е с 8 или 9 места, вътре се допускат 5-има пътници и шофьорът. При нарушение санкцията е 150 евро и важи както за шофьора, така и за всеки от пътниците.

Ограничението ще важи до 12 юли, когато се очаква да бъде преосмислено.

Още от Туризъм


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.79566
  • GBP
    1
    2.28685
  • JPY
    100
    1.20351
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички