Отиваме на почивка в Гърция само със здравен паспорт


Отиваме на почивка в Гърция само със здравен паспорт
Снимка: iStock

23858

Туристите, отиващи на почивка в Гърция през лятото, вероятно ще трябва да представят т.нар. "здравен паспорт", обяви гръцкият министър на туризма Харис Теохарис в интервю за телевизия Sky.

Идеята все още се обсъжда, но това е начин за "безопасно влизане" на туристи в страната. По думите му най-голямото предизвикателство за туризма е осигуряването на безопасно влизане и излизане от Гърция.

Подробности какво ще представлява "здравният паспорт" засега няма. Страните членки на ЕС обсъждат как да се осигурят надеждни тестове за коронавирус на всеки европейски гражданин, който иска да пътува.

Теохарис прогнозира, че тази година туристическият сезон в Гърция ще бъде ограничен в рамките на три месеца – юли, август и септември, като на тях ще се разчита да компенсират загубите.

Над половината хотели в Гърция са заплашени от фалит

Той не изключи възможността сезонът да продължи и през октомври, и ноември, но това зависи от ситуацията с коронавируса. Гърция прогнозира спад в сферата на туризма с 50%. Страната не очаква това лято туристи от държави извън Европа.

Шефовете на петте най-големи хотелски вериги в страната заявиха пред в. Kathimerini, че туристическият сезон няма да започне преди юли. Важен сигнал за сектора ще бъде вдигането на ограниченията, въведени заради коронавируса, но не само това.

Те също подчертават необходимостта от паневропейски здравни протоколи, които ще са от съществено значение туристите да се чувстват сигурни. Хотелиерите са доволни от мерките на правителството, но призовават за повече данъчни облекчения.

Още от Туризъм


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82549
  • GBP
    1
    2.2837
  • JPY
    100
    1.16398
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички