Концесионерите на плажове – по-силни от Борисов и държавата?


Концесионерите на плажове – по-силни от Борисов и държавата?
Снимка: БГНЕС

4326

"Колкото пъти говорим с управляващите туризма, те до такава степен са предали интересите на българския туризъм, че в момента дори не могат да водят преговори с техните наематели - концесионерите на плажовете. Те се явяват по-силни и от министър, и от министър-председател". Това заяви в сутрешния блок на БНТ Румен Драганов от Института за анализи и оценки в туризма.

Кметове и главни архитекти продължават да издават разрешения за строежи, алармира и срещу презастрояването той. Драганов предупреди за корупция в общините и отрицателното влияние на презастрояването върху туризма. Инвестиралите в туризма страдат от това, че кметовете им непрекъснато разрешават нови и нови строителства и пада средната заетост и средната цена на тези, които вече са направили вложения в туризма, освен че се нанасят щети на природата, поясни експертът.

"Някакви хора с някакви куфари пари се размотават из страната и като хванат някакво кметче и пуф – започват да строят някакви неща тук и там и сега виждаме как прокуратурата започва да ги лови един по един", изтъкна Драганов.

"Все още виждаме хотели, построени върху пясъка, невидени от главния прокурор, невидени от министър-председателя, за които някои твърдят, че били законни", посочи той и заключи: "Изводът е – да си вземем държавата, изводът е, че трябва да станем държава".

Драганов е оптимист за туристическия септември, който според него ще е много интензивен в цялата страна. 44 000 легла има в планината и заетостта там е много висока; навсякъде са интензивни пътуванията; магистралите станаха тесни, посочи той.

Проблем, който изпъкна през летния сезон, е този с местата за паркиране. Това ще е проблем и през зимния туристически сезон. Навсякъде в туристическите комплекси страдаме от липса на паркоместа и диспечирането на свободните места, каза експертът.

Бум на туристи в малките курорти по морето

По думите му, "устоя семейният бизнес – къщи за гости, малки семейни хотели, а пострадаха тези, които са планирали нискобюджетен туризъм от чужбина с работници от Украйна и Молдова".

"Ние сме имали свръхтуризъм през последните години на база на това, че докарваме много нискобюджетни туристи от фирми, регистрирали своите сметки в офшорни компании", посочи Драганов. Гръцкият туризъм благодари на българите. А българският?

Той препоръча да бъдат предвидени средства за ваучери за здравна превенция или ваучери за почивка по 720 лева на човек, които да се раздават от фирмите както ваучерите за храна.

"Хората са много доволни от това, че цените наистина са по-ниски, но продължават да правят сравнение с Гърция, отбеляза Драганов и изтъкна конкурентно предимство на егейската държава. Там не се плаща за чадъри, отбеляза Драганов и предположи, че у нас това не може да се случи.

Още от Туризъм


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83594
  • GBP
    1
    2.28431
  • JPY
    100
    1.18765
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички