Държавата ще плаща на граждани, които предоставят информация за укриване на данъци


Държавата ще плаща на граждани, които предоставят информация за укриване на данъци
Снимка: iStock

5033

Държавата ще плаща на граждани, които подават информация на данъчните, водещи до събиране на неплатени данъци и други задължения към хазната, като финансовият стимул ще възлиза на 10% от допълнително събраните приходи към бюджета.

Това предвижда проект на Закон за изменение и допълнение на Данъчно-осигурителния процесуален кодекс (ДОПК), публикуван за обществено обсъждане от Министерство на финансите.

За да бъде предоставен финансовия стимул подадената информация трябва да съдържа конкретни факти и обстоятелства, които не са били известни на органите по приходите и водят до установяване и събиране на допълнителните задължения като данъци, задължителни осигуровки и лихвите върху тях във връзка с укрити и/или недекларирани облагаеми сделки, доходи, печалби и имущества.

Предвиден е и долен праг на сумата, която данъчните успеят да съберат в размер на подадената информация, за да се избегнат евентуални опити за разрешаване на междуличности конфликти, става ясно от мотивите към предложението. Предвижда се този праг да е 3 000 лева.

Казано с други думи, ако в резултат на подадената информация данъчните успеят да съберат недекларирани задължения в размер от поне 3 000 лева, то лицето подало информацията ще получи 10% от събраната сума.

Нараства лихвата за просрочени задължения към държавата

В законопроекта са предвидени условия на които трябва да отговоря, както подадената информация, като например да не е взета от медиите и други достъпни източници, така и лицето, което сигнализира на данъчните. Според проекта, лицето не трябва да е получило достъп до тази информация в резултат на това, че е служител на митниците или на държавната администрация.

Информацията за укриване на задължения към хазната може да се подава до всяка териториална дирекция или до централното управление на Националната агенция за приходите, писмено или по електронна поща, посочена на интернет страницата на агенцията, пише в законопроекта. Подадената информация трябва да съдържа най-малко следните неща:

  • трите имена, адрес, телефон и електронен адрес на подателя, ако има такъв;
  • имената и други данни за идентифициране на физическото лице или название и други данни за идентифициране на юридическото лице, за което се подава информацията;
  • по възможност данни за местоработата на физическото лице или данни за адрес на управление или обект, в който се извършва дейността на юридическото лице, за което се подава информацията;
  • конкретни и възможно по-детайлни данни за облагаеми сделки, доходи, печалби и имущества, за които лицето счита, че са укрити и/или недекларирани и за тях не са внесени дължими данъци и/или задължителни осигурителни вноски;
  • дата на подаване на информацията, ако същата се подава писмено;
  • банкова сметка на подателя, по която да се преведе сумата на възнаграждението;
  • подпис, ако информацията се подава писмено.

Към информацията може да се приложат всякакъв вид материали и документи, подкрепящи изложените в нея данни и твърдения и/или позовавания на документи, в т. ч. посочване на данни за лица, които биха могли да потвърдят съобщените данни и/или да предоставят допълнителна информация, пише в проекта за изменение.

Възнаграждението на лицето подало информацията се изплаща от НАП в срок до 1 месец от постъпване на сумата събрана по допълнителните задължения по банковата сметка на агенцията. Ако актът за установяване на вземането се обжалва, то срокът е 1 месец след влизане в сила на обжалвания акт.

Лицата, които подават такава информация към данъчните ще се ползват със защита по Закона за защита на лицата, подаващи сигнали или публично оповестяващи информация за нарушения.

Гражданите, които трикратно са подали информация за укриване на данъци за едно и също лице, за която се установи, че съдържа неверни данни и обстоятелства, се наказват с глоба в размер от 500 до 1000 лева, пише в законопроекта.

В мотивите към предложението се посочва, че е„необходимо да се създадат и стимули за гражданите да информират данъчната администрация за неизвестни за нея факти и обстоятелства, които могат да спомогнат за увеличаване събираемостта на данъците върху доходите и имуществото, както и на задължителните осигурителни вноски.”

НАП ще уведомява клиенти за задълженията им с електронни писма

„Подобна уредба се съдържа в законодателството на редица държави, като най-цялостна уредба в тази област имат САЩ и Великобритания. Целта на такъв тип законодателство е да бъдат допълнително мотивирани лицата, които разполагат с информация за укрити или недекларирани доходи или други незаконосъобразни дейности, да уведомят компетентните органи и да предоставят доказателства.”, посочват от вносителите.

„Най-често това са служители или партньори на нарушителя, които разполагат с вътрешна информация и достъп до информация и документи. В този смисъл законопроектът има за цел мотивиране на лицата да предоставят информация, повишаване на финансовата дисциплина на задължените лица и подобряване на събираемостта на данъците и задължителните осигурителни вноски.”, пише в мотивите към предложението.

Пет нови банкови сметки на БНБ за плащания към НАП

НАП с важно съобщение за самоосигуряващите се

НАП алармира: Търговците на събори и фестивали продължават да не издават касови бележки

НАП: Вноските за здравна осигуровка вече са по-високи

НАП: Над 300 000 фирми и еднолични търговци внесоха данъците си дни преди изтичане на крайния срок

22 дpyжecтвa дeĸлapиpaха ДДC зa възcтaнoвявaнe от 760 млн. лв.

Още от Бюджет и финанси


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82549
  • GBP
    1
    2.2837
  • JPY
    100
    1.16398
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички