НАП ще уведомява клиенти за задълженията им с електронни писма


НАП ще уведомява клиенти за задълженията им с електронни писма
Снимка: iStock/Guliver

7098

Кампания за уведомяване на клиенти със задължения към държавната хазна започват от Националната агенция за приходите, обявиха от приходната агенция.

Кампанията е насочена към физически и юридически лица, включени в Списък на длъжниците с неуредени публични задължения, които ще бъдат приканвани да се свържат с публичните изпълнители на НАП.

В хода на кампанията до селектирани групи лица поетапно ще бъдат изпращани персонализирани електронни съобщения. От НАП посочват, че съобщенията не съдържат активни линкове или връзки и не приканват адресатите да ги следват, или да предоставят информация. Напомнят, че никога не изпращат съобщения, в които е трябва гражданите да разкриват банкова информация или лични данни.

Оттам препоръчват на длъжниците преди да извършат плащане да проверят актуалния размер на задължението с начислените лихви с персоналния си идентификационен код (ПИК) или с квалифициран електронен подпис (КЕП) в Портала за електронни услуги на НАП.

От приходната агенция отбелязват, че след прилагането на този способ през минали периоди отчитат общо подобрение на събираемостта. Освен това посочват и че успоредно с този подход, териториалните директори на НАП провеждат индивидуални срещи с най-големите длъжници, като се обсъждат възможностите за плащане в кратки срокове, включително чрез издаване на разрешения за неотложни плащания, така че да не пострада техният бизнес и в същевременно в хазната да бъдат внесени задълженията им.

„С този подход приходната агенция насърчава доброволното плащане и информира лицата за негативните последици, които могат да възникнат при принудително изпълнение срещу тяхно имущество и активи“, казва зам.-изпълнителният директор на НАП Боряна Жилова, цитирана в съобщението.

Информация за причините за включване и условията за изключване от списъка с длъжниците, може да бъде намерена в сайта на приходната агенция.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА:

НАП с важно съобщение за операторите на цифрови платформи

SMS измама от името на НАП подлъгва потребители, че имат пари за получаване

НАП въведе нова електронна услуга за бизнеса

Още от Бюджет и финанси


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82549
  • GBP
    1
    2.2837
  • JPY
    100
    1.16398
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички