Световно проучване: Все повече фирми са застрашени от фалит


Световно проучване: Все повече фирми са застрашени от фалит
Снимка: iStock

1830

Фирми от целия свят са все по-застрашени от фалит. Този риск нараства за трета поредна година през 2024 г., обяви компанията за застраховане на търговски кредити Allianz Trade, цитирана от ДПА.

Икономистите на Allianz Trade очакват броят на компаниите, изпаднали в несъстоятелност, да се увеличи с 9 на сто. Най-значително нарастване на фалитите се прогнозира за Нидерландия (увеличение с 31 на сто), следвана от САЩ и Испания (увеличение с по 28 на сто).

Увеличаването на броя на фирмите, които са в процедура по обявяване в несъстоятелност, ще засегне и Германия. Това обаче ще стане със закъснение в сравнение с повечето други европейски страни, прогнозират икономисти от подразделението на германския застрахователен гигант Allianz .

Още: Колко фирми фалираха у нас от началото на годината и в кой сектор това се случва най-често

Броят на фалиралите компании в Германия вероятно ще се увеличи с 13 на сто през 2024 г. в сравнение с 2023 г., посочва Allianz Trade в свое проучване относно тенденциите при търговската несъстоятелност.

"Продължаващото отслабване на икономиката, структурните предизвикателства и затегнатото кредитиране вероятно ще предизвикат финансови затруднения при още повече германски компании през 2024 г.", посочват авторите на изследването.

"Това увеличение (на броя на компаниите, изпаднали в несъстоятелност) вече започна. То е особено забележимо през втората половина на 2023 г.", посочва един от ръководителите на Allianz Trade Мило Богарц.

Още: Фалитите и регистрациите на компании в ЕС са се увеличили в края на 2023 година

Броят на фирмите, които са изпаднали във фалит, е нараснал с 25 на сто спрямо втората половина на 2022 г. Най-значителна част от тези компании са от секторите "Хотелиерство и ресторантьорство", "Строителство" и в сферата на търговията на дребно.

Още от Бюджет и финанси


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82481
  • GBP
    1
    2.28811
  • JPY
    100
    1.16232
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички