Доларът поскъпна след добрите данни за заетостта в САЩ


Доларът поскъпна след добрите данни за заетостта в САЩ
Снимка: Thinkstock

1768

В петък доларът поскъпна до 11- и половина годишен връх спрямо кошница от валути, след като силните данни за ръста на заетостта в САЩ разпалиха очакванията за ранно увеличение на лихвения процент.

Еврото падна под 1.09 за пръв път от септември 2003. Последно то се търгуваше за 1.0838 долара, реализирайки загуба за деня от 1,5%.

Възходът на долара се ускори, след като правителствен доклад показа, че неселскостопанската заетост през февруари е нараснала с 295 000 работни места при очаквания за ръст от 240 000. Освен това нивото на безработицата падна до повече от 6- и половина годишно дъно на 5,5%.

Доларовият индекс, който измерва силата на долара спрямо кошница от шест основни валути, нарасна с повече от 1% до 97.726, като това е най- високата му стойност от септември 2003 до сега.

Фючърсите върху щатските лихвени проценти сигнализираха, че инвеститорите правят повече залози в полза на възможността Фед да направи ходи си още през лятото.

Възвръщаемостите на щатските правителствени облигации, които са относително високи в сравнение с тези на европейските и основна притегателна сила за чуждестранните инвеститори, също нараснаха рязко след неочаквано силния доклад за заетостта.

Еврото продължи дългото си низходящо движение и падна под 1.10 в четвъртък, когато ЕЦБ обяви, че в понеделник ще стартира програмата си за изкупуване на облигации на стойност 1.1 трлн. евро, целяща да намали лихвените проценти в еврозоната и да стимулира растежа.

Последно доларът бе на печалба от 0,50% спрямо йената до 121.03 йени, докато британският паунд изгуби 1% спрямо долара и се задържа в близост до 1.50.

Цената на 30-годишните правителствени облигации на САЩ се понижи рязко, което повиши нейната възвръщаемост до 2,8703%, връх, последно видян преди повече от два месеца.

Златото изгуби почти 3%, достигайки 3-месечно дъно

Златото изгуби почти 3% до повече от 3- месечно дъно в петък, след като по- добрите от очакваното данни за заетостта в САЩ разпалиха очакванията за ранно увеличение на лихвения процент, а доларът поскъпна до 11- и половина годишен връх.

Американските работодатели увеличиха наемането през февруари, а нивото на безработица падна до почти 7- годишно дъно, поставяйки допълнително напрежение върху Фед да увеличи лихвените проценти през Юни.

Спот златото изгуби 2,6% до 1 171.17 долара за тройунция, реализирайки най- големия си еднодневен спад от октомври 2013 до сега. Това бе и петата поредна сесия на загуба за метала, както и най- големият седмичен спад за последния месец.

Американските фючърси върху злато с доставка през април поевтиняха с 31.90 долара или 2,7% до 1 164.30 долара за тройунция.

Увеличението на лихвения процент вероятно ще увеличи допълнително стойността на долара, което би наранило търсенето на нелихвоносните активи, какъвто е и златото.

По- скъпата щатска валута прави деноминираното в долари злато по- скъпо за притежателите на други валути, докато ръстът на възвръщаемостта от щатските облигации е неблагоприятен за метала, чиито притежатели на получават никаква лихва.

На физическия пазар цените на Shanghai Gold Exchange показаха, че търсенето на физическо злато в Китай, втория най- голям консуматор на злато в света, е останало на здравословни нива.

Сред останалите благородни метали среброто изгуби 2% до 15.84 долара за тройунция, след като падна до 2- месечно дъно на 15.74. Паладият поевтиня с 1,1% до 815 долара за тройунция, а платината се изгуби 1,7% до 1 154.75 долара за тройунция.

Отдел „Анализи валутни пазари", Бул Тренд Трейдър (trader.bulltrend.bg)

Още от Пазари


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82822
  • GBP
    1
    2.2865
  • JPY
    100
    1.18084
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички