Доларът поскъпна след постигането на предварителна сделка с Гърция


Доларът поскъпна след постигането на предварителна сделка с Гърция
Снимка: Thinkstock/Guliver

2018

Доларът поскъпна спрямо еврото и йената в понеделник, след като Гърция най- накрая се съгласи на сделка със своите кредитори и позволи на пазара да се фокусира обратно върху разликата в доходността на европейските и американските облигации.

Щатската валута се представи добре срещу йената, която изгуби привлекателността си като безопасен актив, след като евентуалното излизане на Гърция от еврозоната привидно спря да бъде заплаха.

Доларът поскъпна и спрямо еврото. След като сагата с гръцкия дълг спря да бъде в центъра на сцената, светлината на прожекторите се върна върху увеличението на лихвения процент в САЩ.

Зелените пари се задържаха малко под 12- дневния връх на 123.74 йени, отдалечавайки се от почти 2- месечното дъно на 120.41, достигнато миналата седмица.

Еврото остана стабилно на 1.1000, след като изгуби почти 1,5% поради спада в доходността на германските облигации.

Доларовите бикове добиха известен кураж, след като председателят на Фед, Джанет Йелън, в петък заяви, че очаква повишението на лихвения процент да започне в някакъв момент тази година- коментар, който първоначално бе частично заглушен от преговорите за гръцкия дълг през уикенда.

Сега фокусът ще се измести към данните за продажбите на дребно в САЩ, които могат да дадат на инвеститорите шанс да видят дали фундамента ще подкрепи възгледите на Йелън.

Пазарите също така ще очакват изявлението на Йелън пред Конгреса в сряда, за да видят дали тя ще направи допълнителни намеци относно момента на предстоящото увеличение.

Доларовият индекс нарасна с 0,1% до 96.918, след като докосна едноседмичен връх на 96.957.

Австралийският долар остана без особена промяна на 0.7427. Австралиецът, който бе силно повлиян от китайските акции, се задържа над 6- годишно дъно на 0.7372, достигнато миналата седмица, когато шанхайският и останалите индекси от континента спряха масивния си спад.

Отдел „Анализи валутни пазари", Бул Тренд Трейдър (trader.bulltrend.bg)

Още от Пазари


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82822
  • GBP
    1
    2.2865
  • JPY
    100
    1.18084
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички