Доларът с ръст след слабите данни от Китай


Доларът с ръст след слабите данни от Китай
Снимка: Thinkstock

2430

Валутни пазари

Стоковите валути записаха силни понижения, притиснати от поевтиняването на основните метали и петрола. USD/CAD се покачи с 1.67%, отдалечавайки се от подкрепата при 1.2500. Новозеландският долар се понижи до 0.6930, но все още продължава да се движи в рамките на възходящия канал, който започна през януари.

Австралийският долар поевтиня с повече от процент, след като Австралийската централна банка изненада пазарите, намалявайки основният лихвен процент с 0.25% до 1.75%. Предварителните очаквания на пазарните участници бяха, че централната банка ще остави лихвените нива без промяна на 2%. В резултат австралийската валута се понижи до 0.7500. Следваща подкрепа е зоната около 0.7400.

Британският паунд спадна спрямо долара до ключовата подкрепа при 1.4500. Пробив на това ниво би върнало британската валута в зоната 1.40-1.45.

Доларът успя да поскъпне и срещу йената. Щатската валута се покачи с около един процент до 106.70. По-рано председателят на ЯЦБ Курода заяви, че централната банка е фокусирана върху ценовата стабилност, а не върху лихвените нива и ще предприеме допълнителни мерки в случай, че инфлационните цели не бъдат постигнати. Той заяви още и че ниските лихви ще имат положителен ефект върху реалната икономика.

Еврото се понижи спрямо долара, въпреки че успя да достигне 1.1615. Единната валута поевтиня с 0.4 на сто до 1.1510, което е най-слабото представяне за последната седмица.

Доларовият индекс, измерващ представянето на зелените пари срещу кошницата от шест основни валути се покачи с 0.70% до 92.94.

Лихви

Доходността по 10- годишните облигации и в САЩ, и в Европа се понижи, след като бяха публикувани данните за производствения PMI в Китай.

Европейската комисия намали прогнозата си за инфлацията в Еврозоната и предупреди за по-слаб от очакваното икономически ръст за 19-те страни от валутния съюз. Китайският PMI се понижи за 14-ти пореден месец, а Австралийската централна банка намали лихвените нива до ново дъно. Всичко това води до спад в доходността по облигациите.

Капиталови пазари

Фондовите пазари от двете страни на океана завършиха с понижение, повлияни от разочароващите данни за китайското производство както и от понижението на лихвените нива от страна на Австралийската централна банка.

Акциите на минните компании се представиха най-слабо. Ценните книжа на Rio Tinto се понижиха с 6.4%, на BHP Billiton с 6.2%, South32 с 1.5%. Anglo American загубиха 12.8% от стойността си, а Glencore реализираха спад от 8%.

Отдел „Анализи валутни пазари", Бул Тренд Трейдър (trader.bulltrend.bg)

Още от Пазари


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82822
  • GBP
    1
    2.2865
  • JPY
    100
    1.18084
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички