Различната монетарна политика в САЩ и еврозоната доведе до скок на долара


Различната монетарна политика в САЩ и еврозоната доведе до скок на долара
Снимка: Thinkstock

2136

Доларът се търгува близо до най-високите нива за последната седмица, докато вниманието на пазарите се премести от Гърция към шансовете за по-високи лихви в САЩ. Евро/долар е на 1.12 след вчерашна обезценка с 1.5%. Тя дойде заради подновеното внимание към разликата в монетарните политики на Федералния резерв и Европейската централна банка. Подкрепи за единната валута има около 1.1150 и след това на 1.1050. Евро/йена е на 138.56, а долар/йена е на 124.03.

Относително положителните данни от САЩ и коментарите на управителя във Федералния резерв Джеръми Пауъл, който каза, че е готов за две повишения на лихвите тази година, помогнаха на щатската валута във вторник. Движенията изглежда повече отразяваха позициониране отколкото фундаментални причини.

Данни от вчера показаха, че продажбите на нови жилища в САЩ са нараснали през май до седем годишен връх, докато плановете за разходи за бизнес инвестиции също са скочили.

В същото време нямаше големи развития в преговорите между Гърция и кредиторите й, но инвеститорите се надяват, че скоро ще бъде достигнато споразумение. Акциите на гръцката борса скочиха с 6.1% през вчерашния ден. Днес, гръцкия министър-председател Алексис Ципрас има среща с президента на ЕЦБ Марио Драги, управителя на МВФ Кристин Лагард и президента на ЕК Жан-Клод Юнкер. Срещата ще се състои следобед в Брюксел преди срещата в 19 часа на финансовите министри от еврогрупата, чиято цел ще е да сложи край на преговорите за гръцкия дълг.

Отдел „Анализи валутни пазари", Бул Тренд Трейдър (trader.bulltrend.bg)

Още от Пазари


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.81162
  • GBP
    1
    2.27467
  • JPY
    100
    1.15805
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички