Слабостта на долара доведе до поскъпване на суровините


Слабостта на долара доведе до поскъпване на суровините
Снимка: Thinkstock/Guliver

2309

Валутен пазар

Английската централна банка реши да запази лихвите без промяна на нива от 0.5% при единодушно гласуване от 9 към 0 гласа спрямо 8 към 1 на предишното заседание. Банката е на мнение, че следващата промяна трябва да е в посока нагоре, но не се ангажира с времето когато ще стане. Нейните прогнози за инфлацията са да остане под 1% до края на годината, а след две години да достигне нивата от 2%.

На валутните пазари продължи тенденцията от последните сесии с удряне на стоп ордери в дълги доларови позиции. Това помогна на еврото да продължи растежа си, като налице бяха много покупки в еврокросовете, най-вече евро/австралийски долар и евро/канадски долар. Технически евро/долар потвърди пробива от вчера на 200-дневната пълзяща средна и сега 1.1045 е близка подкрепа. Предстои доклада за заетостта и дори и малки негативни изненади в него могат да провокират още по-голямо нарастване на еврото.

Долар/йена остава крайно волатилна двойка и се търгува на дъната за годината, въпреки действията на ЯЦБ преди няколко дни. След като достигна за кратко 200-дневната пълзяща средна при 121.46, двойката се срина и е вече на 116.80. Силна подкрепа е 116. Нейн пробив може да доведе до слизане към 110.

Австралийският долар успя да затвори над 100-дневната пълзяща средна, въпреки спада на цената на петрола. Желязото обаче се представя много силно през цялата седмица и това подкрепи ралито на австралийския долар.

Капиталови пазари

Световните борсови индекси останаха почти без промяна. На Уолстрийт имаше покачване в края на работния ден и индексите завършиха с лек растеж.

Отдел „Анализи валутни пазари", Бул Тренд Трейдър (trader.bulltrend.bg)

Още от Пазари


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.81448
  • GBP
    1
    2.27277
  • JPY
    100
    1.16509
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички