Светът все още не се е възстановил от финансовата криза


Светът все още не се е възстановил от финансовата криза
Снимка: iStock/Guliver

2005

Световната икономика е в капана на нисък растеж, който за поредна година не успява да премине 3%, обяви Организацията за икономическо сътрудничество и развитие.

Според генералния ѝ секретар Анхел Гурия страните все още не могат да се възстановят от последствията на световната икономическа криза, предаде БНР.

Осем години след началото на кризата все още не сме постигнали скоростта преди нея, която беше 4 процента. Все още се борим да я закръглим на 3 процента. Това ви дава представа за дълбочината и въздействието на кризата, обясни той.

Генералният секретар подчерта, че изчисленията на организацията му сочат, че евентуално излизане на Великобритания от Европейския съюз ще се отрази зле на икономиката на Великобритания.

"Ние вече плащаме цената, британската икономика и британците вече плащат цената за това, защото несигурността доведе до много слаби данни за последното тримесечие на миналата година и първото тримесечие на тази година. Brexit е като данък върху британците. И в замяна на какво? В замяна на нищо", смята той.

Анхел Гурия подчерта, че Организацията за икономическо сътрудничество и развитие не е единствената, която предупреждава за негативни последствия върху британската икономика при излизане от Европейския съюз. Международният валутен фонд и Лондонското училище по икономика също смятат, че напускането на Съюза ще има отрицателни въздействие върху растежа и развитието.

Още от Макроикономически поглед


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82549
  • GBP
    1
    2.2837
  • JPY
    100
    1.16398
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички