Модерните начини за зареждане на телефон


Модерните начини за зареждане на телефон
Снимка: Thinkstock/Guliver

5852

Доскоро всичко просто включвахме зарядното в контакта и така зареждахме телефона си. Сега обаче има редица по-нови и модерни начини, по които може да се прави това. От Android Pit дават повече информация за различните методи: 

USB Type-C

USB Type-C предлага много по-високи скорости на трансфер на данни - до 10 GB / сек, но не винаги за съжаление се достига тази граница. Истината е че USB Type-C използва USB 3.1 стандарта, но при някои устройства като например при смартфона OnePlus 2, USB Type-C кабела е просто USB 2.0 кабел с подобрен дизайн. Така че в този случай не очаквайте данните ви да се прехвърлят по-бързо или пък да зареждате по-бързо устройството си. Освен това USB Type-C кабела може да зарежда със скорост до 100W при 20V, а повечето смартфони са ограничени до 18-24W (OnePlus 2 до 10W).

Безжично зареждане

Най-често срещаните стандарти за безжично зареждане са Qi, PMA, WPC. Някои устройства като Galaxy S6 Edge+ и Galaxy Note 5 поддържат двата стандарта Qi и PMA. Безжичното зареждане предлага много голямо удобство, но то е много по-бавно отколкото зареждането с кабел, защото ефективността на преноса на енергия се влияе отрицателно от разстоянието, както и от силата на свързване между магнитните намотки в двете страни на връзката. Безжичното зареждане обикновено е около 20 % по-бавно от зареждането с кабел, но това, разбира се, зависи от редица фактори.

Бързо зареждане

Бързото зареждане е най-новата технология, на която ставаме свидетели. Qualcomm Quick Charge 1.0 стандарта предлага 40 процента по-бързо зареждане, отколкото обикновеното зареждане, 2.0 стандарта – 75 процента по-бързо, а наскоро обявения Quick Charge 3.0 стандарт ще предложи четири пъти по-бързо зареждане от стандартното. Quick Charge 2.0 стандарта се появи в няколко устройства, едно от които е HTC One M8, а 3.0 ще видим в устройствата задвижвани с Qualcomm Snapdragon 820, които може да очакваме догодина.

Трябва обаче да се има предвид, че бързото зареждане е твърде агресивно към батерията. Животът на батерията зависи от много фактори – цикли на зареждане, топлина, влага и увреждане, но ако използвате бързи зарядни устройства, които не са създадени за вашето устройство вариациите в ампераж, напрежение и съпротивление може да предизвикат проблеми. Бързото зареждане разчита на специален хардуер в зарядното устройство и специален чип в телефона ви, които могат да регулират това колко заряд да се "изпомпва" в телефона ви.

Бързо безжично зареждане

Samsung подобриха възможностите за безжично зареждане на Note 5 и S6 Edge+. Компанията обеща устройствата да се зареждат до 1,4 пъти по-бързо, отколкото при обикновения Qi безжичен стандарт за зареждане. Засега обаче само тези две устройства се ползват от този нов стандарт.

Още от Технологии


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82822
  • GBP
    1
    2.2865
  • JPY
    100
    1.18084
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички