Експерти: В България разрешиха убиващи пчелите пестициди по непрозрачен начин


Експерти: В България разрешиха убиващи пчелите пестициди по непрозрачен начин
Снимка: Getty Images/Guliver

4302

По непрозрачен начин българските власти са разрешили използването на някои видове неоникотиноиди (вид пестициди за борба с вредителите по културите, които обаче убиват пчелите). Дерогацията на забраната на тези вещества се базира основно на доклад на компании, сред които е „Синджента България“ - фирма, която ги произвежда. За това алармираха фермери и еколози на пресконференция в столицата днес.

През 2013 г. Европейската комисия въвежда частична забрана на въпросните инсектициди. В началото на тази година обаче Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) е позволила ограниченото им използване, без обаче по темата да има обществено обсъждане.

„Така нареченото „контролирано“ прилагане на неоникотиноидите всъщност не е такова и БАБХ няма капацитета да го прилага. Не се знае какви са мотивите да се позволи да се ползват, но основният доклад, на който са се базирали властите, идва от компании-производители на пестициди, сред които е „Синджента“. Индустрията определено оказва натиск, а проблемът е важен, защото представлява заплаха за храната ни“, коментира Меглена Антонова, координатор екологично земеделие на „Грийнпийс България“.

По думите ѝ измирането на пчели заради тези препарати в България е сериозен проблем, въпреки че институциите го отричат. Самите пчелари рядко подават сигнали, защото не вярват, че ще им се обърне внимание.

У нас е разрешено ограничено да се използват 2 от 3 неоникотиноидни препарата за покриване на семена. Когато обработеното по този начин семе започне да покълва и расте, неоникотиноидните химикали започват да се разпространяват из стеблото и листата и могат впоследствие да достигнат до прашеца и нектара. По закон би трябвало всяко поле, на което има засети такъв тип третирани семена, да е обозначено с табели. Такива обаче липсват.

„Пръскането със самолети също трябваше да е забранено, но се прави. След него мирише точно на неоникотиноидни пестициди“, обясни Албена Симеонова, фермер и председател на Българска Асоциация Биопродукти (БАБ).

По думите ѝ у нас 2% от фермерите обработват 85% от земята и властта се съобразява само с техните изисквания, като пренебрегва малките производители. Масовото измиране на пчели са наблюдава именно в районите на едрите земевладелци – Добруджа, Плевенско, Тракия.

Към момента забраната за използване на неоникотиноиди в ЕС все още е частична, но през декември предстоят дебати дали тя да стане пълна. Междувременно БАБ, съвместно с други земеделски и еколкогични организации, стартира кампания за запознаването с проблема и извън България, като ще търси подкрепа от евродепутати и еврокомисари.

Припомняме, че през изминалите седмици пчелари протестираха неколкократно заради пръскането с неоникотиноиди срещу нодуларния дерматит, което доведе до измирането на цели пчелни колонии. Производители от Гоцеделчевско дори заведоха иск срещу държавата. Властите излязоха с обяснението, че са предупреждавали предварително за пръсканията, но според пчеларите такава информация рядко е стигала до тях.

Още от Селско стопанство


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82447
  • GBP
    1
    2.28285
  • JPY
    100
    1.17284
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички