България увеличава вноса на евтини млечни суровини от Украйна


България увеличава вноса на евтини млечни суровини от Украйна
Снимка: iStock

2934

Украинската асоциация на млекопреработвателите смята да увеличи двойно вноса на свои суровини на българския пазар. Това стана ясно при първата среща на браншовата организация с Българската асоциация на млекопреработвателите, проведена във Велико Търново, предаде БНР.

През май предстои онлайн среща между новия служебен български министър на земеделието Георги Тахов с украинския му колега Микола Солски.

Двете браншови асоциации се срещат за първи път, а плановете са за двустранно сътрудничество за увеличаване на вноса на украинско сурово, сухо и кондензирано мляко, които са по-евтини.

„На българския пазар и сега се прави украински внос на суровини от предприятия, проверени от Европейската ветеринарна комисия“, посочи пред БНР Арсен Дидур от Украинската асоциация на млекопреработвателите.

Снимка: iStock

„През 2023 година ние сме доставили от Украйна в България 2500 тона сухо мляко. Украйна е в състояние да достави 5000 тона сухо мляко в България. Можем да доставим над 2000 тона кондензирано мляко. Ако България има нужда и е готова, можем да доставим и други видове продукция“, заяви той.

„Българските млекопреработватели изкупуват суровото мляко на нашите фермери, но то не стига“, коментира Пламен Ангелов, член на Управителния съвет на Българската асоциация на млекопреработвателите. „Поне 30% има недостиг на качествено сурово мляко, на суровина, която не се произвежда вече от българските животновъди“, уточни Ангелов.

На онлайн среща през май между българския и украинския земеделски министри се очаква една от темите да бъде увеличението на украинския внос на суровини за българската млекопреработвателна индустрия.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА:

Украйна - готова на компромис за износа на зърно и хранителни стоки през ЕС

България забранява вноса на над 25 стоки от Украйна

Забраната за внос на украински храни в ЦИЕ: Как Русия може да се възползва?

Още от Икономика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82822
  • GBP
    1
    2.2865
  • JPY
    100
    1.18084
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички