Украйна променя правилата за износ на храни, за да не влоши отношенията с най-близките си съюзници


Украйна променя правилата за износ на храни, за да не влоши отношенията с най-близките си съюзници
Снимка: iStock

3447

Украйна е готова на компромис по отношение на търговията специално с украинско зърно храни що се отнася до Източна Европа. Това стана ясно от изказване на украинския премиер Денис Шмигал.

„Планираме да приемем резолюция, с която се предвижда стоките, изнасяни за 5 съседни държави, да минават задължително проверка и одобрение от украинското министерство на икономиката, за да могат да бъдат изнесени“, заяви Шмигал.

По искане на ЕК, Украйна действа бързо по това намерение и промени правилата за износ на зърно, предаде „Украина Сейчас“ в телеграм канала си. Правителството на страната вече одобри нова процедура за износ на 4 вида продукти за 5 страни членки на ЕС. Сега царевицата, рапицата, слънчогледът, пшеницата, изнасяни за Полша, Унгария, Словакия, Румъния и България, трябва да получат лиценз от украинското министерство на икономиката, съгласувано с украинското министерство на селското стопанство. Украйна ще координира със страните вносителки обемите на продуктите, които са готови да приемат, и след това ще издава разрешения.

Високо напрежение

Същевременно полският президент Анджей Дуда напомни на украинските власти, че помощите пристигат в Украйна транзитно през неговата страна. Той направи това изявление на брифинг след изказването си на 78-ата сесия на Общото събрание на ООН. Дуда отказа среща с украинския си колега Володимир Зеленски в Ню Йорк, където се провежда годишната среща на Генералната асамблея на ООН.

Украйна вече се закани, че ще съди Полша, Унгария и Словакия пред Световната търговска организация (СТО). Само че такъв арбитраж не е започнат – има само искане на Киев за консултация по въпроса с ограниченията за износ на украинско зърно и храни в трите източноевропейски държави.

Освен това, преди обявените мерки на Шмигал, зам.-министърът на икономиката и търговски представител на Украйна Тарас Качка заяви пред полското издание Rzeczpospolita, че в близките дни Украйна ще въведе ембарго върху лук, домати, зеле и ябълки от Полша.

„Основната причина за нас е да докажем, че Полша няма право да въвежда подобни мерки. От самото начало не се съгласихме на забрана за износ. За нас е важно да се движим в правилната посока, което означава да поддържаме диалог с ЕК като институция, отговорна за международната търговия. Имаме и платформа за координация. Полша участва в този процес. Ето защо имаме основателни очаквания, че изтичането на забраната за износ на зърно, включително мерките, въведени от Украйна, ще бъде прието от всички страни членки. Така този иск не е насочен срещу Полша. Говорим за възможността за прилагане на такива мерки“, заяви Качка.

Освен това вчера министър-председателят акад. Николай Денков заяви след срещата с представителите на Инициативния комитет за провеждане на общонационален земеделски протест на брифинг в МС, че няма да има внос на слънчоглед от Украйна, ако не се регламентира количеството му с квота.

„След края на брифинга ми предстои разговор с премиера на Украйна Денис Шмигал, в който ще го информирам, че в близко бъдеще България няма да позволи внос на слънчоглед от Украйна, ако не се регламентира точното количество с квота“, заяви акад. Денков. Той обяви, че му предстои и разговор с представители на ЕК дали има възможност и други продукти да бъдат приобщени към забраната за внос от Украйна като мед, месо, мляко и др.

Денков обаче подчерта, че досега внасяните от Украйна продукти са без констатирани нарушения и отклонения и че се подлагат на проверки както всички продукти, внос от трети страни.

Относно искането на протестиращите за съкращаване на срока за подаване на заявки към Министерството на земеделието и храните за субсидии, по време на срещата е заявено желание да се случи от представители на министерството.

„След изтичане на срока субсидиите ще бъдат раздавани за не повече от седмица-две“, обеща премиерът Денков.

Той уточни, че искането на протестиращите по „точка 4“ за промяна на горната сума за субсидиите към земеделските производители и „точка 5“ за намаляване на долната граница на някои производители, предимно на млечни продукти, налага разговор с експерти от ЕК дали е възможно.

„Първо ще се реализира произведеният в България слънчоглед в посока производство на олио и след това ще се внася при ясни и конкретни нужди и количества такъв от Украйна, но първо трябва да знаем на какви цени се купува и на какви цени се продава навън, ще работим по ясно уточнени параметри и данни, а не на сляпо“, категоричен е и министърът на финансите Асен Василев.

„Всички ние желаем да работим и да реализираме нашата продукция от различните отрасли в България и се надяваме властимащите да осъзнаят това“, заключи Цветан Цеков от Националната браншова камара „Плодове и зеленчуци“ от името на всички представители на инициативния комитет.

Междувременно производителите от сектор „Земеделие“ остават в протестна готовност, обяви Инициативният комитет на общонационалния земеделски протест. Машини и хора остават на паркинга на Долни Богров до подписването на меморандум с властта за договорените параметри на 19 септември 2023 г., посочват от Инициативният комитет.

В случай, че не бъде разписан меморандум с властта на 20 септември 2023 г., протестиращите ще излязат отново на ефективни протестни действия в центъра на София, допълва Инициативният комитет.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА:

Украйна съди три европейски страни заради забраната за внос на храни

Още една страна заяви, че няма да внася украинско зърно

Министър Вътев се обърна към земеделците: Няма да допусна да бъдете ощетени

Още от Земеделие


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82481
  • GBP
    1
    2.28811
  • JPY
    100
    1.16232
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички