Украйна смята да съди Полша, Унгария и Словакия заради забраната за внос на храни


Украйна смята да съди Полша, Унгария и Словакия заради забраната за внос на храни
Снимка: iStock

3151

Украйна планира да съди Полша, Унгария и Словакия заради наложената от тях забрана за внос на селскостопански стоки от страната, предаде Reuters, като се позова на украинския зам.-министър на икономиката Тарас Качка, изразил тази си позиция пред в. Politico.

По думите на Качка Украйна ще предприеме реципрочни мерки срещу Полша, ако не вдигне забраната. „Ще се наложим да вземем мерки и ще забраним вноса на плодове и зеленчуци от Полша“, заяви министърът.

Преди дни Полша, Унгария и Словакия – три граничещи с Украйна държави от ЕС – наложиха едностранно забрана на вноса на зърно от бившата съветска република, нападната от Русия, предаде Reuters, позовавайки се на техни официални изявления.

Решенията бяха оповестени веднага след като ЕК обяви в петък, че няма да удължи временните ограничения за земеделския внос от бившата съветска република. Броени минути след това Полша първа обяви, че ще удължи едностранно забраната за внос на украинско зърно.

Малко след това Унгария също наложи едностранно забрана на вноса от Украйна на 24 селскостопански продукта, включително на зърното, предаде Reuters, цитирайки правителствен указ.

Едностранната забрана, влязла в сила на 16 септември, се отнася за зърнените култури, редица зеленчуци, няколко месни продукта и за меда.

Малко след това Словакия също наложи едностранно забрана за внос на зърно от Украйна, обяви още Reuters, като се позова на министъра на земеделието и развитието на селските райони Йозеф Биреш.

Земеделските производители в 5 източноевропейски държави от ЕС – Унгария, Полша, Словакия, Румъния и България – се оплакват, че са заплашени от фалит, тъй като евтиният украински внос подбива цените на вътрешния пазар, отбелязва агенцията.

Четири от тези страни предупредиха, че може да удължат самостоятелно ограниченията, ако бъдат отменени на европейско равнище. Единствено България отмени тази забрана.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА:

Ще бъде ли удъжена забраната за внос на украинско зърно до края на годината?

Окончателно: Парламентът отмени забраната за внос на зърно от Украйна

След решението: Земеделските производители излизат на протести в цялата страна

Още от Земеделие


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82481
  • GBP
    1
    2.28811
  • JPY
    100
    1.16232
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички