Земеделските производители и преработватели започват протести в цялата страна


Земеделските производители и преработватели започват протести в цялата страна
Снимка: Getty Images

2917

След решението на парламента за отпадането на забраната за внос на зърно от Украйна, последва реакция на засегнатите. Българските зърнопроизводители готвят безсрочни протести в цялата страна. Това стана ясно в четвъртък по време на тяхна пресконференция.

Единственото хубаво нещо, което споменаха след днешното решение на парламента, е че депутатите са направили огромна услуга на земеделския сектор като са го обединили.

„В случая наистина имаме едно безпрецедентно обединение, което води всички нас до един единствен изход – безсрочни протести“, заяви Симеон Караколев от Национална овцевъдна и козевъдна асоциация.

„Координационното звено ще определи точките за протест и те ще бъдат достатъчно възлови“, посочи Илия Проданов от Националната асоциация на зърнопроизводителите.

В понеделник ще се проведе общонационален протест за спасяване на българското земеделие. В цяла България и столицата възлови точки ще бъдат блокирани в 10:00 ч. в понеделник, 18 септември. А във вторник протестът ще бъде се концентриран в София.

5 са исканията на Инициативния комитет

1. Продължаване на забраната за внос на слънчоглед, пшеница, царевица и рапица от Украйна и въвеждане на забрана за внос на нерафинирано олио, пресни и замразени плодове и зеленчуци, мляко и млечни продукти, месо и месни продукти, живи животни, мед и пчелни продукти от Украйна и завишаване на контрола на произхода, качеството и безопасността на вноса на селскостопански продукти в страната.

2. Изплащане към земеделските производители до 30.09.2023 г. на пълния размер на компенсациите за повишените разходи за производство в следствие на войната в Украйна и отпадане на тавана на помощта.

3. Незабавно изплащане на държавната помощ за компенсиране на земеделските производители със 100 % пропаднали площи.

4. Осигуряване на необходимите средства за пренотифициране на съществуващи държавни помощи и за нови държавни помощи, включително за минимални помощи de minimis за производителите на грозде, картофи, малини, оранжерийна продукция и тютюн, за животновъдите и производителите на пчелен мед.

5. Облекчаване на условията по интервенциите по Стратегическия план по ОСП с оглед на доказване на произведената продукция по интервенциите за обвързано с производството подпомагане.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА:

Окончателно: Парламентът отмени забраната за внос на зърно от Украйна

Отпускат допълнително 63 млн. лева за подпомагане на земеделците след падането на забраната за внос на зърно от Украйна

Министър Вътев: Не е притеснително България да се откаже от забраната на внос на украинско зърно

Още от Земеделие


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82822
  • GBP
    1
    2.2865
  • JPY
    100
    1.18084
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички