Министърът на земеделието подкрепи отпадането на забраната за внос на украинско зърно


Министърът на земеделието подкрепи отпадането на забраната за внос на украинско зърно
Снимка: БГНЕС

1546

Министърът на земеделието Кирил Вътев подкрепи позицията на правителството да отпадне забраната за внос на украинско зърно. Днес Вътев заяви пред депутатите, че 4 пъти е защитавал тезата, че забраната за внос на украинско зърно трябва да бъде удължена, но днес е солидарен с аргументите, които вчера представи премиерът.

„На последното заседание на МС бяха изведени макроикономически фактори, които показват, че не е притеснително България да се откаже от забраната на внос на украинско зърно. Има възможност за подкрепа на българските земеделци при нужда. Като мярка, завишаваме контрола на украинските стоки“, заяви земеделският министър в парламента ден след като сподели, че отпадането на забраната за внос на зърно от Украйна не е обсъждано с него.

В момента на заседанието в парламента се гласува решението за позицията на България за удължаването на превантивните мерки по отношение на определени продукти с произход от Украйна след 15 септември 2023 г., което беше прието от Комисията по икономическа политика и иновации във вторник, предава БТА.

Вътев подчерта, че темата с вноса на храни от Украйна вече се дискутира доста дълго време не само у нас, а и на всички срещи на министрите на земеделието в ЕС, както и отделно във формата на петте „фронтови“ държави.

„Притесненията от страна на земеделските производители са големи, защото Украйна е мощна аграрна страна с огромни обеми, но основателното притеснение е, че страната не изпълнява тежките изисквания, наложени от ЕС в производството на земеделска продукция“, заяви Вътев. Той допълни, че предвид факта, че Украйна е във война и целият ЕС я подкрепя, България също полага всички усилия в тази насока, като са осигурени коридорите на солидарността, коридорите до пристанищата на Гърция в Кавала и Солун.

По думите му и до момента има внос от Украйна – на сухо мляко, което прави дъмпинг на цените на производителите на прясно мляко и на слънчоглед, който влиза през Румъния като румънски.

Земеделският министър заяви, че се предприемат следните мерки: завишаване на контрола за всички украински стоки и най-вече за зърнени култури, като стриктно ще се контролира наличието на радиоактивност и на тежки метали, плюс останалите показатели, които се следят – хербициди, пестициди и т.н.

Вътев допълни, че в събота ще се проведе среща със зърнопроизводителите, като се очаква днес да представят притесненията си и въпроси, за да получат коректни отговори и да бъде набелязана програма за действия. „Има възможност да бъдат набелязани мерки за подкрепа на нашите земеделски производители там, където възникнат проблеми“, заяви министърът.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА:

Как ще процедира правителството, ако вносът на украинско зърно бъде възстановен?

След отмяната на забраната за внос: Зърнопроизводителите излизат на протест

България се отказа от забраната за внос на украинско зърно

Още от Земеделие


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82822
  • GBP
    1
    2.2865
  • JPY
    100
    1.18084
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички