Денков: Вносът на зърно от Украйна трябва да бъде възстановен


Денков: Вносът на зърно от Украйна трябва да бъде възстановен
Снимка: БГНЕС

2040

Правителството смята за правилно вносът на зърно от Украйна да бъде възстановен. Това заяви днес премиерът Николай Денков преди началото на редовното правителствено заседание.

„Има две гледни точки – на зърнопроизводителите, които искат забраната да продължи и обвиняват правителството в липса на държавна подкрепа за скетора. Втората гледна точка е на правителството, което има грижа да осигури по-ниски цени на храните и на фуражите, по-ниска инфлация, постъпления в бюджета от внос и износ и подкрепа на засегнатите зърнопроизводители“, заяви той.

По думите му освобождаването на вноса от Украйна ще намали цените на основните храителни стоки, ще намали инфлацията и ще увеличи приходите в бюджета.

Пропуснатите ползи за бюджета са 146 млн. лв. досега за тази година. Тези средства биха могли да се използват за образование, култура или подпомагане на земеделския сектор, ще осигури работата на заводи за рафинирано олио и биодизел, които работят за българските и чуждите пазари“, посочи премиерът.

Денков поясни, че за тази година са изплатени предвидените за изплащане към земеделските производители около 2 млрд. лв. от субсидии и помощи. Той е изненадан, че „сектор, който получава 2 млрд. лв. за година, може да твърди, че липсва каквато и да е държавна подкрепа“.

„От тези 2 млрд. лв. 890 млн. лв. са от Държавен фонд „Земеделие“ по европейска линия, 388 млн. лв. от ДФ „Земеделие“ от държавния бюджет, отделени, така че да отидат за подкрепа на земеделските производители, отделно 390 млн. лв. от централния бюджет и 290 млн. лв. от бюджета на Министерството на земеделието и храните“, разясни премиерът.

„Твърдението, че държавата няма грижа за сектора е невярно. Добре е и секторът да има грижа за държавата, когато формулира исканията си“, заяви Денков.

По думите на министър-председателя от началото на септември властите призовават европейския сектор за ограничаване на надценките по веригата от аграрния производител до крайния потребител. „Ще обсъдим и предложим механизъм за ограничаване на тези надценки, като временна мярка за подкрепа на производителите и потребителите“, заяви премиерът.

Денков добави, че ще се поискат от ЕК допълнителни компенсации за загубите на българските земеделски производители, особено на тези на слънчоглед.

„Ще се включим в коридорите за износ на зърно от Украйна като транзит през България към гръцките пристанища, за да се изнесе зърното от региона към другите региони, които имат нужда от него. За тази дейност ще поискаме подкрепа от ЕК за транспортна инфраструктура“, обясни Денков.

„Ще засилим фитосанитарния контрол при вноса, за да гарантираме здравето на гражданите. Така ще проявим национално отговорна грижа за цялото общество, а не само за един сектор в държавата“, заяви премиерът.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА:

След отмяната на забраната за внос: Зърнопроизводителите излизат на протест

Ще бъде ли удъжена забраната за внос на украинско зърно до края на годината?

България се отказа от забраната за внос на украинско зърно

Още от Земеделие


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82822
  • GBP
    1
    2.2865
  • JPY
    100
    1.18084
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички