Унгария и други европейски страни настояват за удължаване на забраната за внос на украинско зърно до края на годината


Унгария и други европейски страни настояват за удължаване на забраната за внос на украинско зърно до края на годината
Снимка: iStock

2555

Унгария и други европейски страни възнамеряват да постигнат решение на ЕК, с което да бъде удължена забраната за внос на зърно от Украйна до края на годината. Това заяви унгарският министърът на земеделието Ищван Над преди срещата си с колегите си от Румъния, България и Словакия, обяви ТАСС.

Над припомни, че на 15 септември изтича ембаргото на ЕС върху доставки от Украйна на четири вида зърнени и маслодайни култури – пшеница, царевица, рапица и слънчоглед. Във връзка с това са планирани преговори в Букурещ, София и Братислава.

„Само чрез обединяване на усилията ще можем да защитим интересите на фермерите. Днес ще обсъдя с трима мои колеги – министри на земеделието – необходимостта от запазване на ограниченията върху вноса на украински селскостопански продукти след 15 септември, поне до края на годината“, написа във Facebook унгарският министър.

От своя страна Полша е готова да наложи едностранна забрана върху вноса на украинско зърно, ако ЕК откаже да удължи настоящите ограничения, обяви полският министър на икономическото развитие и технологиите Валдемар Буда в ефира на държавното „Радио 1“, предаде Укринформ.

Министърът посочи, че има правомощието да издаде заповед, с която да блокира вноса в Полша. Той заяви, че няма да се поколебае да го направи, ако няма решение на ЕК по въпроса. Той подчерта, че Полша подкрепя транзита на украинско зърно за трети страни, но няма да допусне дестабилизация на вътрешния пазар на зърнени продукти.

През април България, Унгария, Полша, Румъния и Словакия забраниха вноса на зърно и други видове селскостопански продукти от Украйна. По-късно те отмениха тези мерки, но с уговорката, че ЕК ще наложи ембарго върху доставките на пшеница, царевица, рапица и слънчогледово семе от Украйна.

Киев обяви, че ако ЕК удължи забраната за внос на украинско зърно след 15 септември, може да обмисли налагането на реципрочни мерки.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА:

Задава ли се ново удължаване на забраната за внос на украинско зърно?

ЕС може да наложи санкции на страна членка заради украинското зърно

Лоши новини: Пазарът на българско зърно замря, земеделските производители - пред фалит

Още от Земеделие


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82822
  • GBP
    1
    2.2865
  • JPY
    100
    1.18084
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички